Arhiva vesti
                   
6. Avgust 2014.

ALBANCI ČEKAJU BESPLATNE UDžBENIKE 1. SEPTEMBRA

Prema podacima Ministarstva prosvete, Katalog odobrenih udžbenika na jezicima nacionalnih manjina za osnovno obrazovanje sadrži 1.065 naslova udžbenika  od prvog do osmog razreda – na albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom, ukrajinskom, hrvatskom, češkom jeziku i bunjevačkom govoru. U Katalogu udžbenika na jezicima nacionalnih manjina za srednje obrazovanje nalazi se 230 naslova – na bosanskom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom jeziku.

5. Avgust 2014.

DELEGACIJA EPS-A DANAS U BUJANOVCU

Niš – Zbog poslednjih događaja u Narodnoj skupštini Srbije, kada je sa poslanicima razgovarao premijer Aleksandar Vučić, i enormnih dugovanja stanovnika u opštinama južne Srbije za neplaćenu električnu energiju, danas će u Bujanovcu boraviti delegacija Elektrodistribucije Srbije i Elektroprivrednog društva „Jugoistok Niš“. Razlog ovoj poseti Bujanovcu, Preševu i Vranju su neplaćeni računi za elekričnu energiju.

4. Avgust 2014.

KONKURS ZA NAJBOLjI LETNjI “SELFIE”

Preševo -Portal „Presheva.com“ raspisao je konkurs za najbolji letnji „selfie“. Urednici najčitanijeg portala na albanskom jeziku došli su na ovu zanimljivu ideju da bi podstakli kreativnost čitalaca.

4. Avgust 2014.

„POTPISUJEM“– 100 POTPISA IZ BUJANOVCA

SOS telefon Vranje realizuje kampanju „ Potpisujem“u okviru projekta Autonomnog Ženskog Centra “Udruženim naporima – Ka novim evropskim standardima u zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja”. U drugoj fazi ove kampanje, aktivistkinje SOS telefona Vranje su, u partnerstvu sa NVO iz Bujanovca, Kancelarijom za mlade u Bujanovcu i volonterkama/volonterima NVO CRC (Civilni resurs centar) organizovali  prikupljanje potpisa, podelu infromativnog materijala i lepljenje plakata u centru Bujanovca

1. Avgust 2014.

ODGOVOR PREMIJERA SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA NA PITANjE POSLANIKA ŠAIPA KAMBERIJA

Beograd - Odgovarajući na pitanje poslanika albanske manjine u parlamentu Srbije Šaipa Kamberija kada će učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole iz te zajednice dobiti besplatne udžbenike na albanskom jeziku, premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će udžbenici stići do prvog septembra:

„Potpuno ste u pravu i takvih problema je bilo i ranije. Ima problema i sa udžbenicima na hrvatskom i na bugarskom jeziku i mi ćemo dati sve od sebe da pre 1. septembra to ispravimo. Država će sve svoje obaveze prema svim svojim građanima da ispunjava, ali očekujemo da vi lično i svi ostali u Bujanovcu, Preševu i Medveđi ispunjavaju svoje obaveze prema državi i počnu da plaćaju struju redovno, jer Srbija ima pravo da naplati ono što joj pripada ", rekao je Vučić.

1. Avgust 2014.

U MEDVEĐU STIGLA STRUJA

Medveđa - Predsednik opštine Medveđa Slobodan Drašković rekao je  da je veći deo stanovništva u toj opštini popodne dobio struju a da je voda iz desetak poplavljenih kuća izvučena.

1. Avgust 2014.

NAPAD NA RADNIKE VRANjANSKE „ELEKTRODISTRIBUCIJE“

Vranje – Elisa Salihi iz Velikog Trnovca  je u centru tog sela juče fizički nasrnuo na dežurnu ekipu vranjske „Elektrodistribucije“.

„U tom napadu Salihi je metalnom šipkom dvojici naših radnika naneo lake telesne povrede, a sa više udaraca oštetio je službeni automobil „jugo“ u kome su bili članovi naše ekipe”, potvrđeno je u „Elektrodistribuciji“.

1. Avgust 2014.

KANAĐANI TRAŽE ZLATO U OPŠTINI MEDVEĐA

Kanadske firme „Avala risorsiz” i „Dunav minerals”, ćerke matičnih kanadskih kompanija koje se nalaze na listi Toronto berze, obelodanile su sporazum o integraciji. Obe matične kompanije već su finansirale domaće geološko-istraživačke projekte u Srbiji, što će činiti i u narednom periodu. Ove firme angažovane su na projektima istraživanja potencijalnih novih resursa zlata, pa je tako kompanija „Dunav minerals” nedavno potvrdila da je na projektu Tulare u opštini Medveđa otkrila resurs sa 1,25 miliona tona bakra i 120 tona zlata.

Izvor: Večernje novosti i Koordinaciono telo

«Претходна страна