Arkiva e lajmeve
                   

ZANIER: SHIKONI NË TË ARDHMËN E JO NË TË KALUARËN

8. dhjetor 2017.

Bujanovc – Komesariati i lartë i OSBE-së  Zyra për pakicat nacionale Llamberto Zanier, I cili kohët e fundit vizitoi Bujanocin, lidhur me takimin në Paralelën e Fakultetit ekonomik nga Subotica në Bujanoc, ka deklaruar në Bujanoc se ka “frikë që politikanët nuk po bëjnë mjaftueshëm për të rinjtë” dhe ka vlersuar që “nuk është problem vetëm këtu në jug të Sërbis por ëdhe më gjerë në rajon”.

“ Kamë qenë edhe në Kosov dhe Metohi dhe në Maqedoni dhe kamë pare që edhe atje është gjendja e përafërt ose e njejt”, ka spjeguar Zanier.

Aj ka vrejtur që “ të rinjtë e njërës bashkësi nuk e njohin gjuhën e bashkësis tjetër” të cilën reflekton negativisht në jetën e perbashkët. Kryesisht ata më shpesh komunikojnë në anglisht në vend që në gjuhën e tyre”, ka thënë Zanier dhe ka paralajmruar që stabiliteti në të gjith rajonin “ nëse e shohim një fotografi më të gjërë”, vjen në rrzik “ kryesisht për arsyje të mungesës së integrimit”.

Ai vuri në dukje se ndarja në arsim "është një problem shumë i vështirë dhe i rrezikshëm që" nuk shkon në drejtimin e duhur ".

“Patjetër duhet të kthehemi në kohën e kaluar kur komunikimet, integrimet dhe mirkuptimi në mes kombësive të ndryshme të bashkësive kanë qenë normale” ka thënë Zanier

I pyetur për ndimin e deklaratave të politikanëve, aj tha se, “ jo vetëm në regjion, por, në të gjithë Europën në këtë cast po shkojmë në një drjtim të gabuar, ku po shpërndrahet nacionalizimi dhe diskursi I asaj retorike”.

“Mesazhi im për politikanët, qytetarët dhe banorët do të jet e njejta, a aj është që më pak të shihin mbrapa në atë se çka ka ndodhur në të kaluarën, pot ë shihni perpara, në të ardhmën”, ka deklaruar  Zanier.

Ai vlerson se potenciali për një konflikt të ri ku ka pakica kombëtare është paralel me problemet e kufijve të rinj.

"Edhe një herë, mesazhi për politikanët dhe njerëzit që jetojnë këtu është të shikojnë në të ardhmen, të ri-angazhohen, të gjejnë mënyrën  për të jetuar së bashku", përsëriti Zanier.

Burimi: FoNet dhe Trupi koordinues