Arkiva e lajmeve
                   

TRANSPORT PËR STUDENTËT KOMSOR

29. tetor 2012.

Burim: Gazetës popullore – Nish / Preshevë –Edhe pse komuna e Preshevës numrohet ndër komunat më të pa zhvilluara në Sërbi, ajo është e rralla prej atyre që kanë organizim për bartjen e nxënësve të cilët jetojn në largësi deri dhjetë kilometra nga shkolla ku ata e ndjekin.

Krye shefi i sherbimit për veprimtari sociale  nga komuna e Preshevës, Fadil Azili, theksoi se komuna edhe këtë vit me kombi dhe minibuse i bart nxënësit, sepse sipas Ligjit të qeverisjes lokale ështëe obliguar të i organizoj bartjen bazë atyre të cilët janë katër kilometra larg shkollës.

“Komuna nga viti 1993 e paguan organizimin e bartjes së nxënësve të shkollës fillore “9 majit” në fshatin Relan, kurse prej vitit 2003 edhe për nxënsit e shkollës fillore “Migjeni” në fshatin Cerevajk. Në fillim të vitit shkollor shpallet thirrje publike, ku lajmrohen pronarët të cilët kanë kombi dhe minibuse  dhe zgjidhen ata të cilët e ofrojn kushtet më të lira për bartjen e nxënësve” tha Azili.

Në rajonin malor të komunës së Preshevës gjidet SHF “Migjeni”. Në këtë pjes të komunës ka njezet fshatra të vogla dhe nënfshatra, ku janë larg tetë deri në dhjetë kilometra nga shkolla, ku nxënësit çdo mëngjes me katër kombi i bartin në orët e msimit dhe mas perfundimit të orarit ata i kthejn nëpër shtëpit e tyre.

“Është në kuptim të madhe siguria e fëmive të cilët nuk hecin nëpër bore e shi, por makinat i bartin dhe i kthejn dhe se është vend malor ku ka qenë dhe kafshe endacake, kurse dimrit mundem me u lajmru edhe ujqit” ka thënë ai.

Asili permendi se komuna ndan 200.00 dinarë në vit për bartjen e nxënësve dhe fëmijve të cilët ndjekin mesimin parashkollor në shkollën fillore “Migjeni”.

Si mbas të dhënave Paralelja e Ministris arsimit në Vranjë, organizimin për bartjen e nxënësve në rrethin e Pçinjës e ka edhe vetëm shkolla fillore “ Predrag Deverxhiq” në Vranjska Banj.