Arkiva e lajmeve
                   

THIRRJE PUBLIKE PËR MBROJTJEN E PÇINJËS MË 18 SHKURT NË BUJANOC

14. shkurt 2022.

Bujanoc - Beograd -Thirrja publike për propozimin e Rregullores për mbrojtjen e peizazhit me tipare të shquara "Lugina e Pçinjës" do të mbahet më 18 shkurt në ora 11:00 në Komunën e Bujanocit.

Në Tërgovisht thirrja do të mbahet një ditë para orës 13 në sallën e vogël të Shtëpisë së Kulturës.

Seanca ishte dashur të mbahej në fillim të janarit, por ajo u anulua për shkak të sëmundjes së përfaqësuesve të Ministrisë së Mbrojtjes së Mjedisit.

Rregullorja parashikon se në “Luginën e Pçinjës” do të ndalohet ndërtimi i hidrocentraleve, duke përfshirë rregullimin dhe ndarjen e rrjedhave ujore.

Por, përfaqësuesit e Partisë së Gjelbër Evropiane dhe Asociacionit të Qytetarëve “Ta mbrojmë Koshutnjakun” kanë paraqitur kundërshtime ndaj rregullores në Ministrinë e Mbrojtjes së Mjedisit, dhe kanë kërkuar që miratimi të shtyhet deri në përfundimin e rishikimit.

Kundërshtimet janë se, siç thonë ata, është planifikuar të mbrohet më pak se gjysma e sipërfaqes së përgjithshme që mbulon lugina e lumit Pçinjë, gjë që lë hapësirë ​​për ndërtimin e minihidrocentraleve, dhe shkallët e mbrojtjes së pjesëve të caktuara të zonës janë përcaktuar gabimisht, gjë që mundëson hapjen e minierave.

Njohuri për publikut për projekt-rregulloren për Luginën e Pçinjës është siguruar nga 17 dhjetori deri më 5 janar 2022.

Burimi: Bujanovacke, Trupi Koordinues