Arkiva e lajmeve
                   

TË PUNËSUARVE NGA SHTETI NGA 18.000 DINARË

24. korrik 2020.

Beograd - Ministri i finacave Sinisha Mali konfirmoi se të gjithë punonjësit e sipërmarrësve, në ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, do të marrin 60 përqind të pagës minimale nga shteti deri më 10 gusht, dhe pastaj në shtator. Ai theksoi se shteti ka gjetur një mënyrë për të ndarë fonde të drejtpërdrejta për ekonominë dhe punonjësit.

"Pasi kemi paguar tre paga minimale për 1,050,000 të punësuar në 235,000 subjekte afariste në tre muajt e mëparshëm, kemi gjetur hapësirë ​​për të vazhduar me këto masa, në mënyrë që në dy muajt e ardhshëm 60 përqind të pagës minimale të paguhen për punonjësit, dhe në një muaj taksat dhe kontributet e pagave gjithashtu do të shtyhen. Pagesa e parë do të arrijë tek punonjësit deri më 10 gusht, ndërsa pagesa e dytë do të pasojë në shtator. Kjo është 18,000 dinarë për punonjës, pra 155 euro ”, sqaroi Mali.

Ai kujtoi se paketa e mëparshme e mbështetjes ishte me vlerë 5.1 miliardë euro, dhe se këto alokime shtesë do t'i kushtojnë shtetit 66 miliardë dinarë.

Ai shtoi se një akt ligjor pritet të miratohet në seancën e Qeverisë së Serbisë në fillim të javës tjetër, i cili do të përcaktojë qartë vazhdimin e ndihmës direkte për biznesmenët.

Ne do të përpiqemi ta bëjmë këtë proces sa më të lehtë dhe efikas që të jetë e mundur, në mënyrë që të gjithë të marrin paratë e tyre sa më lehtë që të jetë e mundur ", tha Ministri i Financave.

"Me këtë mbështetje shtesë, ne arrijmë shumën prej rreth 5.7 miliardë euro, që është 12.2 përqind e GDP-së tonë." Pra, shteti do të lërë mënjanë 36 miliardë dinarë për 60 përqind të shumës së pagës minimale në dy muaj, ndërsa shtyrja e taksave dhe kontributeve mbi pagat për një muaj do të na kushtojë rreth 30 miliardë dinarë ", theksoi Mali.

Mali njoftoi se projekti "Paga ime e parë" do të fillojë së shpejti, që do të thotë se shteti do të paguajë sipërmarrësve 20,000 dinarë për punësimin e gjimnazistëve për nëntë muaj, dhe 24,000 dinarë për personat me shkollim të lartë gjegjësisht fakultet.

Burimi: Tanjug dhe Trupi Koordinues