Arkiva e lajmeve
                   

SUBVENSIONET SHTETËRORE DHE RECIKLUESIT: GRUMBULLUESVE TË MBETURINAVE 3,5 MILIARD DINARË

29. nëntor 2019.

Ricikluesit mund të llogaritnin në subvencione qeveritare prej gjithsej tre e gjysmë miliardë dinarë vitin e ardhshëm. Propozimi për buxhetin e vitit të ardhshëm parashikon 27 përqind më shumë para për sektorin e mjedisit. E gjithë "teprica" ​​do t'i drejtohet fondit të buxhetit, kështu që në të vërtetë do të jetë më i lartë se 45 përqind.

Serbia, ashtu si vendet e tjera të botës, po përpiqet t'i drejtohet ekonomisë cirkuluese, parimi i së cilës është të përdor burime në mënyrë që mbeturinat të eliminohen. Nëse realizohet kjo nismë, vetëm sektori i paketimit plastik do të krijonte 2,000 vende të reja pune dhe do të krijonte afër 160 milion € në vlerë të shtuar bruto. Këto informacioe u dhanë në konferencën "Menaxhimi i mbeturinave në kontekstin e ndryshimit të klimës", organizuar nga GIZ dhe Ministria Mjedisit.

“Vitin tjetër, falë një marrëveshje me Ministrinë e Financave, ne do të kemi një buxhet më të madh. Do të shohim rritjen më të madhe të stimujve për industrinë e riciklimit. Për vite me radhë, ricikluesit, veçanërisht ata që merren me mbeturina të rrezikshme, mund të mbledhin më shumë se sa punojnë, por shteti nuk ka burime për t'i mbështetur ato. Nëse duam ta pastrojmë shtetin, duhet t'i ndihmojmë ata. Dhe kjo është çështje e ekonomisë cirkuluese. Ne duhet së pari të mbledhim mbeturinat dhe të shohim se si do të përdoren, "tha ministri Trivan.

Serbia po përgatit gjithashtu zgjidhje të reja përmes Ligjit për Menaxhimin e Mbeturinave.

"Duhet patjetër të riciklojmë, ndajmë dhe ruajmë burimet. Ligji do të zvogëlojë çështjen e qeseve plastike në nivelin lokal. Ata kanë një përgjegjësi për të menaxhuar mjedisin. Ne do t'i kushtojmë vëmendje mbetjeve farmaceutike. Kompanitë e mbeturinave të gabuara në lidhje me rregulloret nuk do të jenë në gjendje të rimarrin licencën e tyre për të bërë punën", tha Ministri Trivan.

Analizat tregojnë se në Serbi, në sektorin e paketimit plastik, gjenerohen 16 kg mbetje çdo vit për kokë banori. Nga kjo, vetëm 22 përqind riciklohen. Edhe 32 kilogram për banor gjenerohen në BE, por 43 përqind riciklohen. Kur bëhet fjalë për mbeturinat e ushqimit në Serbi, vetëm një përqind shfrytëzohet për ushqim të kafshëve, biogazit, kompostimit dhe dhurimet në bankat ushqimore.

Burimi: Veçernje Novosti, Poslovno Jutro dhe Trupi Koordinues