Arkiva e lajmeve
                   

STANKOVIQI: LIDERËT SHQIPTAR NGA JUGU I SËRBISË DERI 15. KORRIT DO TË TAKOHEN ME DAÇIQIN

10. qershor 2013.

Beograd – Kryetari i Trupit Koordinues i Qeverisë Republikës së Sërbisë për komunën e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës, Zoran Stankoviqi ka lajmruar se kryeministri Ivica Daçiq deri me 15 korrik do ti pranoj liderët shqiptar të tri komunave nga jugu i Sërbisë me të cilat do të bisedoj për zgjidhjen e problemeve prioritare të cilat janë të definuara në Platformën e përbashkët të Shqiptarve.

Stankoviç tha se bazuar në diskutimet që në prani të OSBE-së në janar dhe shkurt, të mbajtur me përfaqësuesit e shqiptarëve nga Presheva, Bujanoci dhe Medvegja, qeveria e Sërbisë me 4 qershor miratoi një platformë e cila ka shtatë pika. Ajo i referohet përfaqësimit të shqiptarëve në institucionet shtetërore, përmisimin ekonomik në tri komunat, përdorimi zyrtar i gjuhës, shkrimit dhe simboleve kombëtare,decentralizim në drejtësi, në fushën e arsimit, kulturës,mediave, shëndetësisë, mbrojtjes sociale dhe të sigurisë si dhe masat e ndërtimit të besimit në këtë zonë, tha kreu i Trupit Koordinues.

Stankoviç tha gjithashtu se 15 korrik, përshkak detyrimet që i ka pasur kryeministri Daçiç lidhje me zbatimin e marrëveshjes së Brukselit, kryeministrin me 13 përfaqësues nga Ministritë, në prani të OSBE-së,do ti pranoj krerët shqiptarë. Bisedimet për zgjidhjen e pyetjeve të specifikuara duhet të fillojë në shtator, dhe zgjasin në varësi deri se sa kohë është e nevojshme për zgjidhje të caktuara. Për afat të shkurtër, ajo do të marrë gjashtë muaj deri në një vit, për biseda më të gjata , dhe afatgjata dy vjet ose më shumë. Ai shtoi se do të përmbushen edhe detyrimet më parë  që janë supozuar dhe se ka mbetur të parealizuara.

Ai tha se kanë rënë në dakord në lidhje me çështjet edhe njerëzit në pushtet si dhe partitë në opozitë.

Stankoviç thotë se ai nuk pret destabilizimin e rajonit nga shumë arsyje.

"Njerëzit janë në kërkim për të zgjidhur pyetjet themelore të jetës, dhe sa më shumë çështje politike që janë të imponuara nga një sërë arsyesh, kjo tani është shumë më pak një problem për njerëzit që jetojnë atje", tha Stankoviç.

Ai tha se miratimi i rezolutës në Prishtinë për mbrojtjen e të drejtave të shqiptarëve nga Lugina e Preshevës, provokim që Beogradi nuk do të përgjigjet.

Burimi: Tanjug