Arkiva e lajmeve
                   

SITUATA NË KOMUNAT PRESHEVË, BUJANOC DHE MEDVEGJË ËSHTË STABILE, KA VLERËSUAR KRYESIA E TRUPIT KOORDINUES

29. mars 2018.

Beograd - Kryetari i Trupit Koordinues për komunat Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, Zoran Stankoviq, vlerësoi se situata në këto komuna, si dhe në vitin e kaluar, është stabile, pa dështime politike apo shkelje të sigurisë.

Ai vuri në dukje se bisedimet midis përfaqësuesve të vetëqeverisjeve lokale dhe autoriteteve shtetërore në këtë territor janë të përditshme dhe se tensionet nga Kosova dhe Metohia nuk janë transferuar në Serbinë jugore gjatë ditëve të fundit. Stankoviç theksoi se përfaqësuesit shqiptarë të autoriteteve lokale në komunat e Preshevë dhe Bujanoc i respektojnë plotësisht ligjet dhe normat ligjore të shtetit të Serbisë.

Kryetari i komunës së Preshevës, Shpiprim Arifi, tha se tek banorët e kësaj zone, si dhe tek autoritetet lokale, nuk kanë pasqyruar ngjarjet e ndodhura në Mitrovicë të Kosovës.

"Ne jemi më të interesuar të flasim për problemet e pazgjidhura sesa për marrëdhëniet midis Serbisë dhe Kosovës. Ne jemi ende peng të çështjeve të pazgjidhura midis Serbisë dhe Kosovës, "theksoi Arifi, duke shtuar se çështja më e rëndësishme për shqiptarët në Preshevë është zgjidhja e çështjes së gjykatës në këtë qytet, ofrimi i ujit të pijshëm të shëndetshëm dhe përmirësimi i të drejtave të njeriut.

Arifi gjithashtu vuri në dukje problemin e gjatë të kalimit të vogël kufitar të mbyllur, Miratoc-Llojan, me Maqedoninë, që është me rëndësi të madhe për banorët e komunës së Preshevës.

"Republika e Serbisë ka bërë gjithçka që ky kalim të hapet. Serbia është në favor të një zgjidhjeje pozitive për këtë çështje“, shpjegoi Stankoviç.

Kryetari i komunës së Bujanocit, Shaip Kamberi, tha se nuk beson se ngjarjet nga Mitrovica e Kosovës do të transferohen në Serbinë jugore.

Ai, megjithatë, paralajmëroi për, siç i karakterizonte ata, "deklaratat shqetësuese" të Presidentit të Republikës Sërpska, Milorad Dodik.

Kryetari i komunës së Medvegjës, Nebojsha Arsiq tha se situata në atë komunë është e stabile dhe se bashkëpunimi mes serbëve dhe shqiptarëve është në nivelin më të lartë.

 „Ne nuk i ndajmë problemet e komunës në dy pjesë, të gjithë ata janë të njëjtë për ne. Ne kemi nevojë për vende të reja pune për të rinjtë dhe për shfrytëzimin më të mirë të burimeve natyrore që kemi“, tha Arsiq.

Извор: Координационо тело, РТВ, Фонет