Arkiva e lajmeve
                   

SI TË MERRESH ME NJË SITUATË TË RE GJATË EPIDEMISË SË KORONAVIRUSIT

31. mars 2020.

Beograd- Masat e rekomanduara të izolimit social japin rezultatet më të mira në luftimin e epidemisë, por ato sjellin gjithashtu ndryshime në rutinat për të gjithë anëtarët e familjes.

Është e natyrshme që të ndjehen frikë dhe jeni të shqetësuar, pasi ajo është një reagim normal për gjendjen e krizës dhe pasigurisë

Fëmijët gjithashtu mund të ndjehen të hutuar, të frikësuar dhe të shqetësuar.

Ata kanë përvojë shumë më pak se ju dhe për këtë arsye më pak strategji të menaxhimit të krizave. Pra, këtu janë disa sugjerime që mund t'ju ndihmojnë të organizoheni dhe të tejkaloni sfidat e izolimit.

Mjeshtëroni kohën dhe ditën tuaj.

Vendosni disa rregulla në aktivitetet tuaja të përditshme - bëni një plan aktiviteti për tërë javën. Struktura do t'ju japë juve dhe fëmijëve tuaj një ndjenjë të sigurisë dhe duhet të jetë po aq e ngjashme me stilin e jetës që keni drejtuar para izolimit në shtëpi sa të jetë e mundur.

Ju mund ta bëni këtë plan me fëmijët tuaj dhe ta vendosni atë në një vend të dukshëm, në mënyrë që të jetë në dispozicion  për të gjithë anëtarët e familjes.

Kujdesuni për veten tuaj, hani rregullisht, bëni stërvitje, fle mjaftueshëm dhe zvogëloni të gjitha burimet e tjera të stresit.

Bëni gjërat që ju kthejnë kontrollin mbi jetën tuaj.

Angazhohuni për aktivitete që përmirësojnë disponimin.

Mund të jetë dëgjimi i muzikës, një film, një libër i mirë, një hobi për të cilin nuk keni pasur kohë më parë. Jini proaktiv pasi ky qëndrim ju jep fuqinë dhe kontrollin mbi situatën e pasigurt.

Gjithashtu, kujdesi për veten tuaj jo vetëm që do t'ju ndihmojë të qëndroni të shëndetshëm, por gjithashtu do t'ju ndihmojnë të qëndroni të qetë dhe të përqendruar, në mënyrë që të mund të kujdeseni siç duhet për fëmijët.

Në kohë krize dhe stresi, është e zakonshme që fëmijët të kërkojnë më shumë kontakte dhe të jenë më kërkues ndaj prindërve të tyre.

Bisedoni me fëmijët tuaj për COVID-19 në një mënyrë të ndershme,të përshtatshme për moshën e tyre.

Fëmijët, si të rriturit, mund të ndjehen të lehtësuar kur shprehin dhe ndajnë frikën dhe shqetësimet e tyre me të tjerët. Duke vepruar kështu, fëmijët vëzhgojnë sjelljen e të rriturve dhe emocionet e tyre, në mënyrë që ata vetë të dinë se si të menaxhojnë ndjenjat e tyre. Ndihmoni ata të gjejnë mënyra pozitive për ta bërë këtë.

Mbyllen përkohësisht çerdhet dhe shkollat , fëmijët kalojnë më shumë kohë në shtëpi dhe ju mund të ndjeni presionin e shtuar dhe përgjegjësinë për organizimin e aktiviteteve të përditshme me fëmijët.

Të luani me të dashurit do t'i ndihmoni fëmijët të ndjehen të sigurt në kohë pasigurie, të procesit të konfuzionit të informacionit, të afrohen me prindërit e tyre dhe të rritin kapacitetet dhe aftësitë e tyre për sfidat e ardhshme në jetë.

Mos i lini pas dore nevojat tuaja si prind, veçanërisht nëse jeni duke punuar nga shtëpia - kjo mund të jetë sfiduese me fëmijët në lagjet e afërta.

Vendosni pritshmëri të qartë me fëmijët tuaj se kur mund t'i ndihmoni ata dhe kur nuk keni kohë për ta.

Përfshini në orarin e familjes tuaj aktivitetet që ju i dini se fëmijët tuaj mund të bëjnë vetë (siç janë shikimi i përmbajtjeve edukative në televizion).

Jini të durueshëm me ta deri sa ta arrini atë. Fëmijët mund të mos e pranojnë menjëherë, por do të mësohen me të me kalimin e kohës. Ju ndoshta nuk do të jeni aq produktivë si zakonisht, por kjo është në rregull.

Planifikoni kohën për veten tuaj gjatë ditës, të paktën për gjysmë ore. Gjatë kësaj kohe, organizoni kohën e fëmijëve tuaj.

Mbajeni veten larg informacionit negativ dhe duke shikuar tepër   lajmet, mos lejoni që informacionet në lidhje me epideminë t'ju mposhtin.

Në të njëjtën kohë, kini kujdes nga dezinformatat, informohuni vetëm përmes faqeve të internetit të verifikuara dhe burimeve të informacionit që ofrojnë informacion dhe këshilla të provuara. Mos u frikësoni.

Nëse ndiheni të shqetësuar, është e rëndësishme të dini  se nuk jeni vetëm  dhe se reagimi juaj është normal dhe i kuptueshëm në lidhje me situatën e të gjithë shoqërisë.

Ndonjëherë biseda me një person të besuar, mik apo anëtar të familjes është një mënyrë e mirë dhe e thjeshtë për tu ndier më mirë. Ju mund të mbani një ditar. Kur ndajmë me dikë atë që po na shqetëson, kemi më shumë të ngjarë të ndiejmë lehtësim, për të kuptuar më mirë situatën në të cilën jemi dhe ndjenjat që e shoqërojnë atë.

Mos hezitoni të kërkoni ndihmën  nga ekspertët  nëse nuk keni arritur të merreni me frikën.

Ka shumë burime dhe telefona të disponueshëm përmes të cilave mund të kontaktoni profesionistë të shëndetit mendor.

Burimi: UNICEF dhe Trupi Koordinues