Arkiva e lajmeve
                   

QYTETARËT NGA JUGU DHE LINDJA E SERBISË MË SË SHUMTI LARGOHEN NGA VENDI

28. prill 2015.

Beograd - Sipas publikimit „Serbia në procesin e migrimeve të jashtme“, nga autori Vlladimir Stankoviq, në publikimin e Entit Republikan për Statistika, në bazë të rajoneve i bie se njerëzit që viteve të fundit punojnë më së shumti në diasporë pikërisht janë nga jugu dhe lindja e Serbisë, me një numër prej më shumë se 110.000 banorëve, pastaj vjen Shumadia dhe Serbia perendimore me rreth 104.000, ndërsa gjysmë më pak njërëzit nga Vojvodina dhe Beogradi.

Statistika tregon se gjashtë herë më pak të atyrëve janë pa shkollim ose me shkollim themelor të pa përfunduar, të cilët më së shumti vijnë nga jugu dhe lindja e Serbisë.

Për njerëzit tonë tokat e premtuara janë Austria, Gjermani dhe Zvicrra, ku shkojnë gjysma nga numri i përgjithshëm i migrantëve të jashtëm, ndërsa përqindja më e madhe e të personave të kthyer pikërisht është nga vendet e cekura. Mesatarja e qëndrimit të tyre në diasporë është 11 vjetë.

Në të Dhënat e migrimit të banorëve nuk ka hyrë territori i Kosovës e Metohisë, ndërsa në komunat e Preshevës dhe Bujanocit është shënuar mbulim i redukuar përshkak të bojkotit nga ana e shumicës së komunitetit shqiptarë, thuhet në Entin Republikan për Statistika.

Burimi: Veçernje Novosti dhe Trupi Koordinues