Arkiva e lajmeve
                   

PROPOZIM PLATFORMA E SHQIPËTARËVE NGA JUGU I SËRBISË SË SHPEJTI PARA QEVERISË REPUBLIKE TË SËRBISË

31. maj 2013.

Bujanoc-  Kryetari I trupit Koordinues për komunat Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, Zoran Stankoviq, ka deklaruar dje se pret që nëse qeveria e Srbisë aprovon kërkesat e liderëve politik shqiptarëve nga jugu I Srbisë, kjo do të jetë në hap kah zgjidhja afatgjate në at pjesë të shtetit.

Liderë e partive  politike shqiptare në takimin e mbajtur në shkurt të këtij viti në zyrat e OSBE-së në Bujanoc, kan aprovuar një dokument i njohur për publikun si platformës e përbër nga tet pikat, që është propozim për zgjidhjen e problemëve më të rëndësishme  sipas tyre Propozim platforma është duke pritur që të përfshihet në rendin e ditës të Qeverisë së Sërbisë në njërën nga seancat e ardhshme, pas së cilës nëse edhe  aprovohet, do të bëhet dokument për zgjidhjen e problemeve e Shqiptarëve nga komunat Preshevë, bujanoc dhe Medvegjë.

Stankoviqi theksoi se zgjidhja e problemeve të Shqiptarëve nga këto tri komuna do të jetë në përputhje me Kushtetutën, ligjet dhe konventave ndërkombëtare që kanë të bëjnë me cështjen e pakicave nacionale dhe drejtave të tyre dhe detyrimet.

“ Shpresojmë që njëkohësisht dhe liderët shqiptar nga Presheva, Bujanoci dhe Medvegja do të fillojnë ti zgjidhin problemet ekonomike të bashkëqytetarëve të tyre, që kanë të bëjnë me përmisimin e kualitetit të jetës” theksoi Stankoviqi.

Ai shtoi se “në zghidhjen e problemeve duhet të marrin pjesë edhe përfaqësuesit e ministrive përkatëse të qeverisë të cilët kanë të bëjnë më problematikat e caktuara”

Propozim platformës prej tet pikësh,kur do të jetë i plotfuqishëm kur dhe nëse e miraton Qeveria e Sërbisë, ndër të tjërah ka të bëjë me të drejtat dhe  lirinë kolektive, përdoriminin e gjuhës, simbolëve nacionale, kthimin e të zhvendosurve, arsimimin, integrimin e Shqiptarëvë në institucionet e sistemit dhe përmisimin e gjendjes ekonomike në jug të Sërbisë.

Kjo është platforma e parë pas së cilës qëndrojnë të gjitha partit politike Shqiptare nga Presheva, Bujanoci dhe Medvegja rreth së cilës do te deklarohet Qeveria e Sërbisë. 

Burimi: Beta