Arkiva e lajmeve
                   

PËR NËNTË VITE NË RRETHIN E JABLLANICËS AFËR 24.000 BANORË MË PAK, MEDVEGJA ËSHTË PËRGJYSMUAR

3. korrik 2020.

Leskoc, Medvegjë - Sipas të dhënave krahasuese për 2011 dhe 2019, në Rrethin e Jabllanicës, është regjistruar një ulje e numrit të banorëve me 23.752 persona. Situata më drastike është në Medvegjë, ku numri i banorëve është përgjysmuar në 8 vitet e fundit, ndërsa Leskoci ka rënien më të vogël - 8.29 përqind.

Sipas regjistrimit të popullsisë në vitin 2011, kishte gjashtë 224.776 banorë në gjashtë vetëqeverisje lokale të Rrethit Jabllanica, dhe në fund të vitit të kaluar, 201.024, që është 23,752 persona ose 11.82 përqind më pak. Depopullimi është regjistruar edhe në qytetin Leskocit dhe në komunat e tjera.

Rënia më e madhe është në Medvegjë, ku jetuan 10.295 njerëz tetë vjet më parë, ndërsa sot është zyrtarisht 6.590, që është 4,705 persona ose 45,70 përqind më pak, sipas Entit së Statistikave të Republikës.

Ulja më e vogël e numrit të banorëve është regjistruar në Leskoc, 12,368, ose 8.29 për qind. 147.959 persona kanë jetuar në qendrën administrative të Rrethit Jabllanica në vitin 2011, dhe 135.591 në fund të vitit 2019.

Pas Medvegjës, dalja më e madhe, për shkak të rritjes dhe migrimit negativ natyror, u regjistrua nga Leban me 12.91 përqind dhe Bojnik me 12.43 përqind. Në Leban, numri i banorëve ra në 2.925, dhe në Bojnik me 1.445.

Në tetë vitet e kaluara, Vlasotincës i`u ulë numri 9.76 përqind të popullsisë, sepse në vitin 2011 kishte 30.695 banorë në këtë qytet, dhe në 2019 - 27,718.

Sipas ESR, popullsia e komunës së Cërna Travës ka rënë me 21.41 përqind në tetë vitet e fundit, nga 1.551 në 1.219 banorë, që është 332 persona më pak.

Burimi: Jugpres dhe Trupi Koordinues