Arkiva e lajmeve
                   

PAKETA 5 MILIARDË EURO: 7 MASA KRYESORE PËR TË NDIHMUAR EKONOMINË DHE QYTETARËT

31. mars 2020.

Beograd-Presidenti i Republikës së Serbisë, Aleksandar Vucic, ka njoftuar se paketa e ndihmës për ekonominë e përgatitur nga Qeveria e Republikës së Serbisë do të jetë me vlerë rreth pesë miliardë euro.

Ai tha në një intervistë për TV Prva se shteti është në gjendje të ndajë kaq shumë para për biznesmenët sepse financat publike janë në gjendje të mirë dhe sepse ekziston një rezervë buxheti, por shteti do të marrë hua për këto qëllime në tregjet vendase dhe ndërkombëtare.

Pako e plotë e masave do të paraqitet të marten më 31 mars dhe këto janë masat kryesore:

1. Paga minimale për të gjithë sipërmarrësit, ndërmarrjet të vogla dhe mikro gjatë një periudhe tremujore, pavarësisht nëse kanë punuar apo jo dhe kanë paguar pagat e punëtorëve. Rreth 700 milion € do të ndahen për këtë. Vetëm ata që nuk kanë hequr dorë më shumë se 10 përqind të punëtorëve do të jenë në gjendje të mbështeten në këto masa.

2. Shtyrja e tatimeve dhe kontributeve për sipërmarrësit, mikro dhe ndërmarrjet e vogla për vitin e ardhshëm.

3. Kredi të favorshme në vlerë prej 2 miliardë euro që shteti do të mbështesë nga 480 deri 600 milion € për ndërmarrjet e mesme, të vogla dhe mikro. Norma vjetore e interesit duhet të jetë 3.57 përqind në RSD, dhe qeveria do të japë një garanci tre-vjeçare.

4. Kreditë e Fondit të Zhvillimit në shumën prej 200 milionë euro për firmat në kushtet më të mira, dhe  norma e interesit në euro nuk i kalon një për qind, me një periudhë mospagimi prej nëntë deri 12 muaj.

5. Obligacionet e korporatave  që mund të lëshohen nga kompani të mesme dhe të mëdha  do të blihen nga shteti dhe kështu do të sigurojnë para për biznesin.

6. Ndihma shtetërore për Er Serbinë, sepse ndalimet e ndihmës shtetërore për kompanitë publike dhe shtetërore nuk zbatohen  në gjendje të jashtëzakonshme.

7. Dhuratë 100 € për të gjithë qytetarët, që do të ishte një shpenzim prej 520 milion €.

Burimi: BIZLife, OK Radio dhe Trupi Koordinues