Arkiva e lajmeve
                   

NGA SOT VERIFIKIMI I GJENDJES SË TATIMIN NË PRONË PËRMES APLIKACIONIT MOBIL

14. gusht 2019.

Drejtori i Zyrës për Teknologji të Informacionit dhe eUprav-ës së Qeverisë së Republikës së Serbisë, Mihailo Jovanoviq, njoftoi se, sot, përmes aplikacionit celular "Moja LPA" (administrata e taksave lokale), është e mundur që të gjithë tatimpaguesit të kryejnë verifikimin e centralizuar mbi gjendjen e taksës së pasurisë për të gjithë vendin përmes telefon celular.

Jovanoviq shpjegoi se aplikacioni "Moja LPA" është falas dhe është në dispozicion si për përdoruesit Android ashtu edhe për iOS.

Sipas tij, kjo është aplikacioni i parë mobil që zhvillohet dhe publikohet nga Zyra e Teknologjisë së Informacionit dhe e-Qeveria dhe paraqet një lidhje tjetër në zbatimin e reformës gjithëpërfshirëse të sistemit të administratës publike në shërbim efikas të qytetarëve, por edhe hapi i parë në zhvillimin e qeverisë.

Plani ynë është që të zhvillojmë dhe përmirësojmë vazhdimisht aplikacionin, por edhe të krijojmë një platformë përmes së cilës të gjitha shërbimet e administratës publike do të jenë të arritshme përmes telefonit celular, shpjegoi ai.

Përmes aplikacionit të përmendur celular, pyetja e statusit për tatimin në pronë u mundësua duke përdorur një emër përdoruesi dhe fjalëkalim, dhe tatimpaguesi mund të paraqesë personalisht kërkesën për emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin në administratën kompetente të taksave lokale (LPA).

Nëse një person është një tatimpagues në disa administrata tatimore lokale, është e mjaftueshme të hapni një llogari vetëm në një. Rekomandimi për individët gjatë hapjes së një llogarie është që të kontaktojnë administratën tatimore vendore sipas vendbanimit, dhe personat juridikë sipas vendbanimit.

Fillimi i punës së Portalit unik të sistetmit informative të administratës lokale të lpa.gov.rs në fillim të këtij viti u ka mundësuar qytetarëve, bizneseve dhe shtetit që të klikojnë për të marrë informacion mbi taksat e pasurive të tyre dhe burimet e tjera publike, për të paraqitur një vlerësim tatimor pronë e personave fizikë dhe juridikë, si dhe të bëjnë pagesa elektronike të detyrimeve të bëra.

Lehtësia e regjistrimit në mënyrë elektronike për të përcaktuar taksat e pronave është veçanërisht e rëndësishme për personat juridikë, pasi ata duhet të përsërisin këtë proces çdo vit.

Gjithashtu, falë portalit LPA, qytetarët tanë që jetojnë jashtë mund të kontrollojnë me lehtësi, shpejt dhe pa pagesë detyrimet e tyre tatimore dhe t'i shlyejnë ato nga kudo në botë.

Deri më tani, rreth 55,000 persona juridikë dhe 350 persona fizikë kanë përfunduar regjistrimin e pasurive përmes portalit të LPA, ndërsa numri i transaksioneve të pagesave elektronike ka mbërritur në disa qindra.

Burimi: RTS, Blic, Vecernje Novosti dhe Trupi Koordinues