Arkiva e lajmeve
                   

NGA FSHATI GAZDARE TË RINJËT NUK DALIN

29. gusht 2018.

Medvegjë - Fshati Gazdare bë bazë të numrit të banorëve dhe ka rreth 500, më të mëdhenjtë në komunën e Medvegjës. Prej aty, të rinjtë nuk largohen. Në fshat ka disa familje me më shumë se katër fëmijë. Në Gazdare, e cila ka një infrastrukturë të mirë, ka filluar ndërtimi i një kishe të re, dhe plani është për themelimin e një kooperative.

Fshati Gazdare, i cili ka 400 shtëpi, ndodhet gjysmë rrugën nga Medvegja deri në minierën "Lece".

Shkollën e re, të bukur, ndjekin 13 nxënës. Prej shtatorit ajo do të fillojë dy fatosa. Në vitin e ardhshëm do të jenë pesë. Nga puna në terren dhe nga flotimi i minierave të arit, plumbit dhe zinkut, thonë ata se mund mirë të jetohet.

"Ne kemi të gjitha kushtet për jetesë. Vetëm të punohet. Kush punon mund të fitojë ", thotë Golubica Marinkoviq nga Gazdara.

Pranë Jabllanicës do të mbillen mjedrat. Në kodrat janë plantacione kumbullash, mollësh dhe dardhe. Gjithçka është rigjeneruar. Gazdare dikur kishte koperativën më të madhe në Gornja Jabllanicë. Pas tre dekadash, Shtëpia Kooperative do të rinovohet tërësisht.

"Me ndihmën e komunës formojnmë mini-kooperativat dhe fshati ka edhe mini-frigoriferin e vet," tha presidenti i Bashkësisë Lokale të fshatit Gazdare Nebojsha Koviniq.

Në afërsi të Gazdarës kemi edhe dy banjo, të cilat janë ideale për zhvillimin e turizmit.

 "Ne punojmë shumë për punësimin e të rinjve nëpërmjet punëve publike dhe praktikës profesionale. Ne jemi në prag të hapjes së dy fabrikave ", tha Nebojsha Arsiq, kryetar i komunës së Medvegjës.

Përparime ka. Kjo shihet dhe ndjehet në Gazdar, nga e cila të rinjtë nuk largohen, dhe gjithnjë e më shumë njerëz kthehen në rrënjët e tyre.

Burimi: RTS dhe Trupi Koordinues