Arkiva e lajmeve
                   

“NDRYSHMËRIA ËSHTË PËRPARËSI DHE JO MANGËSI” THOTË BOGDAN MATIQ

21. shkurt 2022.

Bujanoc-Beograd – Bogdan Matiq nxënës i klasës së katërt të gjimnazit “Sveti Sava” në Bujanoc është shembull se si duhet luftuar për një të nesërme më të mirë: me dije, kulturë, arsim, mirëkuptim. Bogdani është aktivist, mbrojtës i ndërkulturalizmit dhe lufton kundër të gjitha formave të diskriminimit. Ai është anëtar i komitetit të të rinjve të Unicefit dhe kryetar i parlamentit studentor.

“Organizatat joqeveritare  kanë kontribuar shumë për këtë. Pothuajse çdo muaj kemi aktivitete me bashkëmoshatarët e shkollave të tjera dhe shpesh organizojmë evente përmes Parlamentit të Nxënësve. Kam vënë re motivimin e madh të të rinjve kur bëhet fjalë për aksionet humanitare. Me këtë rast dëshiroj të falënderoj të gjitha organizatat joqeveritare si dhe sektorin qeveritar që me sukses i realizuan aktivitetet e tyre në Bujanoc. “Dëshiroj të falënderoj edhe të gjithë donatorët që financojnë projektet dhe aktivitetet tona”, tha ai.

Matiq thekson se të rinjtë janë aktivizuar shumë në Bujanoc vitet e fundit.

Sipas tij, problemet më të mëdha të të rinjve në Bujanoc është mungesa e hapësirës adekuate për të rinjtë ku të mblidhen, të shoqërohen dhe të mendojnë për projekte të reja të përbashkëta.

“Po ashtu, problem i madh është papunësia dhe largimi i të rinjve nga Bujanoci. Deklaratat e politikanëve shpesh dinë të na prishin shoqërimin dhe pyetja jonë është: Pse nuk i kapërceni ato barra të së shkuarës dhe nuk i drejtoheni së ardhmes? Mjaft me ato “pasqyra” që na bëjnë të kthehemi pas. “Shikoni përpara dhe bëni diçka të mirë për ne të rinjtë që dëshirojmë ta bëjmë Bujanocin një vend më të mirë për të jetuar”, përfundoi ai.

Si kryetar i parlamentit studentor, Matiq thotë se është një institucion formal i garantuar me ligj dhe si i tillë u mundëson studentëve një mënyrë demokratike të shoqërimit për të përfaqësuar interesat e të gjithë nxënësve në shkollë, si dhe marrjen e vendimeve që prekin drejtpërdrejt ata.

““Ne përpiqemi të përfaqësojmë të gjithë nxënësit në shkollë, të mbrojmë të drejtat e tyre, që hapësira e tyre në shkollë të jetë sa më e mirë dhe e bukur, që shkolla të jetë shtëpia e tyre e dytë. Ne përpiqemi të organizojmë veprime të dobishme dhe të mira për ne, për të buzëqeshur fëmijët, për të ndikuar në zhvillimin personal të nxënësve. Ne gjithashtu parandalojmë diskriminimin brenda shkollës, përkatësisht komunitetit lokal. Këtë vit shkollor u zgjodha kryetar i parlamentit studentor. Gjëja e parë që bëmë ishte bashkëpunimi me shkollën tonë miqësore "Sezai Surroi".Blendina, shoqja ime shumëvjeçare, të cilën e takova në një shkëmbim në Zvicër në vitin 2018, organizuar nga Grupi 484, u zgjodh kryetare e parlamentit studentor në shkollën e mesme “Sezai Surroi”. Deri më tani kemi bërë shumë gjëra të mira së bashku, dhe bazuar Për këtë mund të konstatojmë se sa shumë na kanë afruar aktivitetet”, shpjegon Bogdani.

Që nga fillimi i vitit shkollor, të rinjtë në Bujanoc kanë organizuar aktivitete të shumta.

“Aktiviteti ynë i parë ishte një aksion mjedisor, ndoshta aksioni më i shumtë deri tani, i organizuar nga parlamenti i gjimnazit “Sezai Surroi”, me shkollën tonë dhe organizatën joqeveritare Iniciativa Qytetare. Më pas patëm një aksion me rastin e Ditës së Paqes, ku parlamentet organizuan  performancë në bashkëpunim me Grupin 484. Ishte aktivitet i bukur, ku u dërguam  mesazh të rëndësishëm politikanëve që të mos na prishin unitetin. Aksioni i radhës ishte i karakterit humanitar, kur grumbulluam donacione për bashkëqytetaren tonë Sanjën për trajtimin e saj. Organizuam aksion humanitar për t'i pajisur fëmijët e familjeve të rrezikuara nga shoqëria me pako për festat e fundvitit. Ne ishim mysafirë të shumë takimeve me përfaqësues të OSBE-së, shtëpive mediatike, Ministrisa për të drejtat e njeriut dhe pakicave dhe dialogut social, organizatat joqeveritare, takime me ekipin komunal për marrëdhënie ndëretnike dhe takime me përfaqësues të Kuvendit të Komunës së Bujanocit, i cili financoi projektin e ardhshëm parlamentar. Gjithashtu kemi ndjekur një sërë trajnimesh, nga ndërkulturalizmi tek toleranca, debati, ekologjia”, thekson aktivisti i ri.

Bogdan Matiq ëndërron për një vend më të mirë për të jetuar, por ndryshe nga ata që vetëm në mënyrë kritike vëzhgojnë botën rreth tij, ai me gjithë zemër përpiqet ta arrijë këtë në Bujanoc.

“Më pëlqen të lexoj, të shkruaj dhe të flas. Unë e dua qytetin tim të vogël dhe njerëzit që jetojnë në të. Jam krenar që vij nga Bujanoci sepse pata rastin të rritem dhe të njoh shumë kultura dhe kombe të ndryshme që jetojnë në të. Le të jetë ndryshmëria ajo që na lidh. “Mësoni nga njëri-tjetri dhe pasurohuni”, tha ai.

Nëse do të mundej, ai thotë se do të ndryshonte shumë në komunitetin e tij.

“Do të shkonim në një shkollë të madhe të përbashkët, do të ndërtonim një kënd të madh ku do të rrinim, do të ndryshonim funksionimin e qendrës sportive, ku të rinjtë do të kishin termin falas. Do të zgjeronim qendrën sportive dhe do të ndërtonim një pishinë. “Më e rëndësishmja, ajo që po bëjmë tani dhe çfarë do të vazhdojmë të bëjmë, do të ndikojmë në të ardhmen e fëmijëve të komunës sonë, do të mundohemi që sa më shumë të tejkalojmë stereotipet dhe të ndikojmë në ndërkulturalizmin në Bujanocin tonë të vogël”, tha ky i ri nga Bujanoci.

Burimi: Trupi Koordinues