Arkiva e lajmeve
                   

MINISTRI POPOVIQ: TË THEMELOHEN MË SHUMË KOMPANI START UP LOKALE

28. gusht 2019.

Ministri pa portofol përgjegjës për inovacionin dhe zhvillimin teknologjik në Qeverinë e Republikës së Serbisë Nenad Popoviq foli me drejtuesit e tetë qendrave rajonale start up inovacionit nga e gjithë Serbia për sfidat me të cilat përballen në zhvillimin e ekosistemeve lokale të inovacionit.

Në takim u diskutuan planet për zhvillimin e mëtutjeshëm të inovacionit të mjediseve në të cilat u krijuan qendrat fillestare, thuhet në komunikatën e Qeverisë së Republikës së Serbisë.

Popoviq tha se qendrat start up kanë si detyrë kryesore të mbështesin krijimin e sa më shumë kompanive fillestare vendore, zgjidhjet e të cilave sot do të ndihmojnë në rritjen e konkurrencës së ekonomisë lokale, dhe nesër mund të gjejnë aplikim në tregun global, duke ndryshuar dhe lehtësuar jetën e miliona njerëzve në të gjithë botën.

Ministri theksoi se Serbisë i duhen më shumë ndërmarrje fillestare, dhe deklaroi se midis Beogradit dhe Novi Sadit veprojnë midis 200 dhe 400 ndërmarrje fillestare, ndërsa, për shembull në Tel Aviv, i cili ka një popullsi të përafërt, themelohet çdo vit 1.300 ndërmarrje fillestare.

Në një intervistë me përfaqësuesit e qendrave të fillimit të inovacionit, ai njoftoi se Qeveria e Republikës së Serbisë do të vazhdojë të zbatojë programin e mbështetjes së qendrave të fillimit të inovacionit në rajone vitin e ardhshëm.

Sipas tij, Serbia po investon 60 milion euro në ndërtimin e infrastrukturës së inovacionit kapital, e cila do t'u mundësojë të rinjve të kenë kushtet më të mira për zhvillim inovativ në qendrat më të rëndësishme universitare, siç janë Beogradi, Novi Sadi dhe Nishi.

Popoviq tha se shteti gjithashtu dëshiron që të rinjtë në rajone të kenë kushtet më të mira për të zhvilluar inovacionin dhe potencialin e tyre sipërmarrës.

"Përmes krijimit të qendrave rajonale të fillimit, të rinjtë jo vetëm që morën mundësinë për të punuar në pajisjet më të fundit teknologjike që ekzistojnë në këto qendra, por, më e rëndësishmja, ata kanë mbështetjen profesionale dhe mentoruese për të zhvilluar idetë e tyre në produkte dhe shërbime që do të gjeni aplikim në treg, "shpjegoi ministri.

Ai theksoi se falë një partneriteti të fortë me Kinën në fushën e inovacionit dhe zhvillimit teknologjik, u sigurua që përfaqësuesit e qendrave rajonale serbe të fillimit të inovacionit të dërgoheshin në një udhëtim studimi në atë vend.

Ministri sqaroi se qëllimi është që përfaqësuesit e vendit tonë, me kolegë nga e gjithë bota, me mentorimin e ekspertëve kinezë, të rrisin aftësinë e tyre profesionale dhe të fitojnë përvojë të re në fushën e menaxhimit të qendrave fillestare dhe inkubatorëve të biznesit.

Popoviq tha se deri tani kabineti i tij kishte dërguar dhjetë përfaqësues të qendrave serbe të fillimit të inovacionit në Kinë për trajnime, dhe deri në fund të vitit do t`i dërgojnë edhe pesë të tjerë.

Burimi: E-kapija dhe Trupi Koordinues