Arkiva e lajmeve
                   

„META NË MEDVEGJË NUK KA BISEDUAR RRETH PAVARSISË SË KOSOVËS DHE METOHISË”

30. nëntor 2017.

Novi Sad – Duke qenë mysafirë në emisionin “Pravi Ugao”, në Radio Televisionin e Vojvodiës, Zoran Stankoviq, kryetar i Trupit Koordinues i Qeverisë së Republikës së Serbisë për komunat Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, tha se presidenti shqiptar ka qenë shumë i dinjitetshëm dhe profesional, kështu që qytetarëve të mbledhur shqiptar në Medvegjë shumë herë ua përsëriti se ata jetojnë në Republikën e Serbisë dhe se problemet e tyre duhet t`i zgjidhin në përputhje me ligjet në të cilat jetojnë.

Kryetari i Trupit Koordinues ka përmednur se gjatë bisedave në Banjë të Sijarinës, në të cilin kanë marrë pjesë këshilltarët e parlamentit lokal të nacionalitetit serb dhe shqiptar, është udhehequr bisedë e hapur kështu që nuk ka parashtruar pyetje të fyese, dhe në asnjë mënyrë nuk ka fyer Serbinë, sepse në të kundërtën Trupi Koordinues ka reaguar në përputhje me ligjet e Serbisë.

Në pyetjen e gazetares dhe udhëheqjes së emisionit Lubica Gojgiq, dhe se është e çuditshme që presidenti shqiptar ka qëndruar në vizitë private në Medvegjë, kështu që është pranuar në nivel zyrtar në Beograd, Stankoviq ka thënë se vizitat private praktikë e disa viteve të fundit, po të njejtën vizitë e ka bërë edhe presidenti i Shqipërisë, Bujar Nishani.

„Edhe disa lider shqiptar kanë ardhur në vizita private të cilat realizohen me marveshje me ambasadorin tonë në Tiranë. Me fjalë të tjera, Qeveria e Serbisë miraton këto vizita. Mua askush nuk më ka informuar se përse realizohen këto vizita, por kam pasur detyrë që t`i pranoj njerëzit të cilët kanë thënë me rastin e vizitës suaj pranë njerëzve të grumbulluar se ata shqiptarë janë qytetarë të Republikës së Serbisë dhe se problemet e tyre i zgjidhin me organet kompetente të Serbisë”, tha Stankoviq.

Ai theksoi se kryeministri aktual i Shqipërisë, Edi Rama, kështu ka biseduar gjatë vizitës në Preshevë, duke përmendur se Trupi Koordinues shpreson se sëshpejti vjen deri tek takimi zyrtar i kryetarëve të Serbisë dhe Shqipërisë, i cili takim është paralajmruar për vitin e ardhshëm.

Duke folur rreth problemeve në komunat Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, Stankoviq ka theksuar ato ekonomike si shumë larg na ato politike, duke theksuar se Qeveria e Serbisë dhe Trupi Koordinues bënë përpjekje që në çfardo mënyrë ta përshpejtoj ekonominë dhe të mundësoj standard sa më të mirë.

„Para pesë viteve janë ndarë 660 milionë, ndërsa dy viteve pas kësaj afër 40 milionë dinarë mjete të pakthyeshme për kompanitë e vogla dhe të mesme. Këtë vit nuk është sjellur vendimi për subvensionim, por deri më tani me këto ndarje janë punësuar diku rreth 270 njerëz, ndërsa për vitin e ardhshëm planifikohet përsër inkurajim në vlerë prej 40 milionë dinarë, dhe ne presim që në këtë periudhë të kemi sukses që të sigurojmë këto mjete”, tha Stankoviq.

Duke komentuar vetëvrasjen e gjeneralit kroat Sllobodan Pralka, i cili është dënuar në pjesëmarrje në përfshirjen e përbashkën kriminale të udhëheqësisë së atëhershme në territorin e Bosnës dhe Hercegovinës me njëzet vjet burgim, tha se nuk e ka të qartë se si dikush ka arritur shishe të vogël në seancë gjyqësore dhe se është shumë e pakuptueshme që sigurimi për të cilin e di se është shumë pedant, nuk ka reaguar shpejtë.

Stankoviq, i cili shumë herë si ekspert ka ekspertuar dhe ka marrë pjesë në mbrotjen pranë Tribunalit të Hagës, tha se Tribunali i Hagës nuk ka plotësuar qëllimin e tij përshkak të cilit është formuar.

„Personalit kamë shumë “por” kur është në pyetje Tribunali i Hagës, ndërsa mendoj se ka ardhur koha që gjithë e kjo të shqyrtohet në mënyrë të qetë dhe të argumentuar, duke marrë parasysh viktima shërbejnë që ata të cilët kanë vrarë të pafajshëm duhet të përgjigjen”, tha Stankoviq.

Burimi: RTV, Tanjug dhe Trupi Koordinues