Arkiva e lajmeve
                   

“MËSO DHE TREGO”: SHKRIM LEXIMI MEDIAL I BUJANOCASVE

16. tetor 2019.

Bujanoc - E para në një seri punëtorish për leximin e mediave në programin “Zbulo dhe dallo”, e kryer nga organizata IREX me mbështetjen e Ambasadës së SHBA në Serbi, u mbajt në Këndin Amerikan në Bujanoc.

Ajo drejtohej nga trajnerët vendas, Milena Stankoviq dhe Berat Idrizi, dhe pjesëmarrësit e Bujanocit ishin të strukturave të ndryshme moshore, arsimore dhe sociale.

Sipas organizatorëve, programi "Mëso dhe trego" trajnon qytetarët me aftësi të leximit modern të mediave dhe informacionit, u mundëson atyre të identifikojnë manipulimet, të dallojnë dezinformatat nga faktet dhe të ndajnë përmbajtje me përgjegjësi.

Menaxheri i programit, Tatjana Lubiq, vë në dukje se është e rëndësishme të theksohet se "programi nuk i mëson njerëzit se çfarë media të përdorin, por si të qasen në mënyrë efektive dhe kritike në informacion, si të kuptojmë shprehitë tona të mediave dhe të njohin se di ne reagojmë emocionalisht në titujt, imazhet dhe përmbajtje të tjera në media ".

"Projekti Mëso dhe trego nuk u tregon njerëzve se çfarë të konsumojnë, ne nuk përqendrohemi në burimet e informacionit. Përkundrazi, ne përqëndrohemi në aftësi - si të dallojmë informacionin, pavarësisht nga burimi i tij. Sasia e informacionit që ne jemi të ekspozuar sot është shumë më e madhe sesa në kohët para kohës dixhitale, "tha Lubiq.

Ajo na rikujton se ne kemi qasje në informacione përmes kanaleve të shumta si telefonat, media tradicionale, tabelat, posterat, shenjat në bluza, etj.

"Kjo në vetvete kërkon miratimin e një grupi të ri të aftësive në mënyrë që të zgjedhim se çfarë informacioni është i mirë. Kjo është arsyeja pse aftësitë kritike të konsumit të mediave janë thelbësore për zhvillimin, "tha Tatjana Ljubiq, menaxher i programeve të IREX.

Ju mund të mësoni në lidhje me punëtoritë e mëposhtme " Mëso dhe trego" të cilat do të mbahen në Këndin Amerikane në Bujanoc , që ndodhet në Qendrën Kulturore.

Burimi: Bujanovaçke dhe Trupi Koordinues