Arkiva e lajmeve
                   

ME PARTNERITETIN E SERBISË DHE MAQEDONISË VERIORE DERI TEK MUNDËSITË E REJA

31. korrik 2019.

Leskoc- Thirrja e parë publike për propozime në kuadër të Programit të Bashkëpunimit Ndërkufitar të Serbisë dhe Maqedonisë Veriore, i mbështetur financiarisht nga Bashkimi Evropian, u promovua dje zyrtarisht në Leskoc.

Vetëqeverisjet lokale nga rrethet Jabllanicës dhe Pçinjës, si dhe rajoni verilindor dhe pjesë e rajonit të Shkupit në Maqedoninë Veriore kanë të drejtë të marrin pjesë në konkurs. Një milion e 260,000 euro është planifikuar të fillojë bashkëpunimin, ndërsa grantet totale të alokuara për këtë qëllim janë tre e gjysmë milion euro.

Prioritetet janë punësimi, përfshirja sociale dhe kulturore dhe promovimi i zhvillimit të turizmit dhe ruajtja e trashëgimisë kulturore dhe natyrore. Dhe qëllimi përfundimtar është forcimi i marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë, krijimi i partneriteteve dhe lidhja e njerëzve dhe burimeve të të dy vendeve. Konkursi është e hapur deri në fund të shtatorit, dhe pjesëmarrja "e brendshme" në financimin e projektit është 15%.

"Motoja e këtij programi është 'Miq të mirë, mundësi të reja', e cila është thelbi i saj, dhe me këtë thirrje ne dëshirojmë të përmirësojmë mekanizmat e bashkëpunimit midis nivelit lokal dhe kombëtar, ndërkohë që mbështesin projektet e dizajnuara për të qenë të qëndrueshme dhe kanë ndikim të drejtpërdrejtë në një jetë më të mire të qytetarëve, "tha kreu i Delegacionit të BE në Serbi, Sam Fabrica.

Ministri i vetëqeverisjes lokale të Maqedonisë Veriore, Goran Milevski, tha se banorët e Serbisë dhe vendit të tij kanë marrëdhënie të veçanta, sepse dikur jetonin në një shtet të përbashkët, kështu që bashkëpunimi ndërkufitar për vlerat evropiane është një mundësi ideale për t'i ngritur ato lidhje në një nivel edhe më të lartë.

"Ne besojmë se një e ardhme e përbashkët evropiane është interesi më i mirë i rajonit, dhe ky program shërben për të përkthyer fjalët në fjalë. Serbia tashmë ka një bashkëpunim të tillë me Kroacinë, Hungarinë, Bullgarinë, Rumaninë, Bosnjë-Hercegovinën dhe Malin e Zi ", tha ministrja e integrimeve evropiane Jadranka Joksimoviq, ndërsa kryetari i Leskocit Goran Cvetanoviq u kujtoi të pranishmëve për një numër projektesh të financuara ose të financuara nga Bashkimi Evropian në Leskoc, dhe theksoi qëndrimin se bashkëpunimi ndërkufitar midis Serbisë dhe Maqedonisë Veriore ofron mundësi të reja.

Burimi: Veçernje Novosti dhe Trupi Koordinues