Arkiva e lajmeve
                   

KUR TË RINJTË KANË IDE DHE KOMUNAT SIGUROJNË FONDE

21. gusht 2012.

Preshevë, Ivanjic, Bllacë, Kikinda, Krupanj dhe Loznica komunat që janë më të shqetësuar në lidhje me të rinjtë në Serbi, sipas të shpërblimeve të këtij viti, "MLADGRAD 2012". Çmimi kryesor shkoi në komunen  më të vjetër dhe komunen më të re në Serbi- Ivanjica për kontributin në përmirësimin e përgjithshëm të pozitës së të rinjve në bashkësinë lokale dhe Preshevës për hapësirën publike.

Megjithëse u përball me shumë sfida të përditshme në një mjedis shumëkombësh, Presheva ende arrin të plotësojë nevojat e të rinjve në territorin e tyre. Hapësira e pajisur e qendrës rinore është e hapur për të gjithë të rinjtë të cilët kanë një ide se si të përdorin atë dhe për ta organizuar.


Presheva është qytet më i ri në Serbi, kur shikoni në strukturën e popullsisë. Ne kemi një klub të rinjve, të pajisur me kompjuterë, shumë kurse janë organizuar, dhe kemi shkuar një hap më tej  dhe si ka një kuotë 30 për qind për gratë në parlament, kështu që ne kemi 30 për qind e të rinjve në mesin e këshilltarëve ", tha Ragmi Mustafa, kryetar i komunës.


Në Ivanjicë çdo regjistrim tregon më pak popullsi , dhe për tre dekadat e fundit  komuna ka humbur rreth 50 për qind e të rinjve. Sipas mendimit të Ivana Stamenciq, koordinator i Zyrës të Rinjve të rajonit, papunësia dhe pse Ivanjica nuk është një qytet universitar, kështu që disa njerëz të rinj nuk kthehen në atë pas përfundimit të studimeve të tyre, janë arsyet themelore për këto të dhëna. Kjo është arsyeja pse të rinjtë me ndihmën e vetëqeverisjes lokale mori një sërë aktivitetesh, ndërsa një klub të rinjve u hap kohët e fundit.


Komuna i kushton vëmendje të rinjve, ne kemi disa grupe rinore, ne kemi formuar Parlamentin Rinor, i vetmi i llojit të tij në Serbi, përmes të cilit marrim informata menjëherë për të gjitha nevojat e të rinjve nëse është turnir në futboll në një shkollë apo seminar. Përveç shkollave, të rinjtë nuk kanë hapësirë për kohën e lirë të cilësisë, kështu që këtë vit kemi pajisur hapësirën me më shumë se 200 metra katrorë ", tha Stameniq.