Arkiva e lajmeve
                   

KOMUNA E BUJANOCIT FORMOI SHTABIN E KRIZAVE, JANË VENDOSUR DISA KUFIZIME GJATË GJENDJES SË JASHTËZAKONSHME

17. mars 2020.

Bujanoc - Me rastin e shpalljes së gjendjes së jashtëzakonshme në vend për shkak të korona virusit, të hënën, Shtabi i Menaxhimit të Emergjencave të komunës së Bujanocit ndërmori një numër masash, të cilat, përveç të tjerash, kufizojnë punën e punonjësve në sektorin publik, mbylljen e objekteve sportive dhe bastoreve, duke shkurtuar orarin e punës në objektet hotelerike.

U formua edhe një Shtab i Krizave i përbërë nga drejtorët e Shtëpisë së Shëndetit, Barnatores, Qendrës për Punë Sociale, Sekretari i Kryqit të Kuq, përfaqësuesi i Zyrës Komunale për Mbrojtje dhe Shpëtim, Shefi i Departamentit të Inspektimit dhe Shefi i Stafit të Menaxhimit të Emergjencave.

Stafi i Krizave do të jetë përgjegjës për monitorimin dhe koordinimin 24-orësh. Masat që ai ka ndërmarrë janë si më poshtë:

- Puna në kafenetë, klubet të natës dhe restorantet në territorin e komunës së Bujanocit është kufizuar në periudhën kohore nga 8 e mëngjesit deri në ora 18 pas dite, me kushtet shtesë që jo më shumë se 50 persona mund të qëndrojnë brenda, ndërsa distanca midis të ftuarve duhet të jetë 1 metër, dhe nuk duhet të ketë më shumë se 5 vetë në tryezë.

- të gjitha bastoreve dhe objekteve sportive iu është ndaluar puna.

- Inspektoriatit komunal që të monitorojë rregullisht zbatimin e këtyre vendimeve, si dhe rekomandimet dhe urdhrat e Qeverisë së Republikës së Serbisë.

- Administrata komunale dhe ndërmarrjet dhe institucionet publike kanë zvogëluar orarin e tyre të punës dhe do të punojnë nga 8 e mëngjesit në 14:00, dhe punëtorët mbi 60 janë të liruar nga detyrimet.

 - Rekomandohet që puna nga shtëpia të organizohet kudo që të jetë e mundur, si në sektorin publik ashtu edhe në atë privat, për të minimizuar angazhimin e punonjësve dhe qëndrimin në kolektiv.

 - Transporti publik do të rregullohet sipas rekomandimeve të Ministrisë së Shëndetësisë, i cili përcakton heqjen e linjave të natës dhe uljen e atyre ditore.

 - Një numër i mjaftueshëm autobusësh duhet të sigurohen në linjat e frekuencës për të lejuar transportimin e qetë të udhëtarëve në një distancë të sigurt jo më pak se 1 metër.

 - Drejtuesit dhe përcjellësit e autobusëve gjithashtu u caktuar që të mbajnë maska ​​dhe doreza të për një përdorim.

 - Institucionet, organet dhe kompanitë janë urdhëruar të sigurojnë dezinfektues dhe produkte higjienike dhe rregullisht të dezinfektojnë ambientet dhe sipërfaqet e punës.

Kamberi tha që masat janë sjellur në qytete dhe komuna të tjera në vend dhe do të modifikoheshin në përputhje me nevojat dhe urdhrat e qeverisë së shtetit.

Në seancën e selisë, u bë një apel komuniteteve fetare që t'u lejojnë besimtarëve të kryejnë shërbime fetare në shtëpi.

"U bën thirrje qytetarëve të moshuar që të respektojnë rekomandimet e Qeverisë së Republikës së Serbisë dhe t'i lajnë duart shpesh, dhe nëse janë më të vjetër se 65 vjeç, të mos largohen nga banesa dhe shtëpia", thuhet në vendim.

Të gjithë qytetarët kërkohen që t`i përmbahen këshillave dhe rekomandimeve të Qeverisë së Republikës së Serbisë, Ministrisë së Shëndetësisë dhe institucioneve të tjera kompetente.

Që nga dita  e mart, 17 mars, njerëzve mbi moshën 65 vjeç janë ndaluar të largohen nga shtëpitë e tyre, nën kërcënimin e një gjobe prej 150,000 dinarë. Kryeministrja Ana Brnabiq nuk e përjashton mundësinë e futjes së orës policore nëse një numër i madh i qytetarëve vazhdojnë të jenë të pranishëm në rrugë.

Камбери је рекао да су мере донете по угледу на остале градове и општине у земљи и да ће бити мењане у складу са потребама и налозима републичке власти.

Burimi: Bujanovaçke dhe Trupi Koordinues