Arkiva e lajmeve
                   

KËTË VIT PROVIMI PRANUES DO TË JETË ONLINE

30. mars 2020.

Beograd – Nxënësit e zellshëm që duan të regjistrohen në shkolla të mesme të specializuara për matematikë, fizikë, IT, biologji dhe kimi, si dhe për gjuhët e huaja, do të kenë provim pranues në mënyrë online, tha ministri i arsimit Mladen Sarçevi` për Tanjug.

Momentalisht në ueb faqen e Ministrisë së Arsimit vendoset aplikacioni në të cilin bënë ETF, dhe 8,000 kandidatë pritet që t`i nënshtrohen provimit pranues nga distanca. Nxënësit e talentuar që aplikojnë në një nga klasat e specializuara të shkollave të mesme paraprakisht do të plotësojnë anketën rreth asaj se çka i nevojitet për testimin online në shtëpi.  

"Ne presim që ata të kenë një kompjuter dhe një laptop me kamerë të vogël. Kush nuk ka një të tillë, duhet të cek në anketë. Ne do të shohim nëse mund ta marrë hua nga një shok apo shoqe që e ka fqinj,  dhe nëse kjo gjë është e pamundur do t`i angazhojmë shkollat. Secili fëmijë do të ketë pajisjet e nevojshme. Vlerësimi është se ne kemi tre të katërtat e burimeve, "tha Sarçeviq.

Ajo kujton se bëhet fjalë për nxënësit më të mirë, që pranimet në internet do të organizohen në intervale kohore, në mënyrë që studentët të përpiqen të regjistrohen në më shumë vende. Do të punohet që së pari të bëhet testimi për të interesuarit në matematikë, informatikë, pastaj fizikë, kimi dhe biologji, si dhe për shkollat ​​e mesme filologjike. Ai shprehet se është e rëndësishme që modelet e testeve të matematikës dhe fizikës të harmonizohen, në mënyrë që studentët të cilët nuk arrijnë të regjistrohen në departamentet e matematikës me pranime të kaluara, mund të regjistrohen në shkencat kompjuterike nëse kanë një numër të mjaftueshëm të pikëve.

Ministri Sarçeviq shtoi se është e mjaftueshme që për regjistrimin e fëmijëve në klasën e parë të shkollës fillore prindërit të dërgojnë informacione themelore në shkollat me postë elektronike, të cilat përfshijnë emrin dhe adresën e fëmijës. Kontrollimet mjekësore dhe testet e kërkuara për regjistrimin në shkollë dhe formimin e repartit do të shtyhen për gjatë verës.

Burimi: Tanjug dhe Trupi Koordinues