Arkiva e lajmeve
                   

KËESHILLI NACIONAL I ROMËVE: NUK KA KORONAVIRUS NË VENDBANIMET ROME

30. prill 2020.

Situata në vendbanimet rome gjatë epidemisë së koronavirusit është e kënaqshme dhe nuk ka të infektuar me koronavirus kanë deklaruar për Shoqatën e Gazetarëve të Serbisë për rubrikën "Qytetarët kërkojnë nga gazetarët të pyesin" nga Këshilli Kombëtar i Minoritetit Kombëtar Rom.

Dalibor Nakiq, kryetar i Këshillit Kombëtar të Romëve, tha se kishte raste individuale pozitive për kovid-19, por jo në vendbanimet rome, ku, siç tha ai, për fat të mirë nuk kishte përhapje të virusit.

Sidoqoftë, Nakiq thotë se nuk ka pasur testime të organizuara në vendbanimet rome. Sipas Këshillit Kombëtar, kishte raste të izoluara të simptomave të dyshuara të covid-19, por testet treguan rezultate negativ.

"Ora policore e cila zgjati me ditë të tëra gjatë fundjavave dhe festave ka qenë një problem për romët që mbledhin lëndë të parë sekondare," tha Dejan Vlajkoviq, sekretari i përgjithshëm i Këshillit Kombëtar të Romëve, duke shtuar se shumica e tyre marrin ndihmë sociale dhe ushqim në Kuzhinat Kombëtare.

Vlajkoviq theksoi se gjatë gjendjes së jashtëzakonshme ata kishin bashkëpunim të mirë me të gjitha qeveritë lokale.

Në disa vendbanime kishte probleme me ujin e pijshëm, kështu që në bashkëpunim me qeveritë lokale u ngritën tanke.

"Në bashkëpunim me Ministrinë e Punës, Punësimit, çështjeve Veterane dhe Sociale dhe Mbrojtësin e Qytetarëve, ne kemi filluar një iniciativë për të siguruar 50.500 pako ndihme për familjet rome nëpër Serbi përmes Kryqit të Kuq. Regjistrimi i personave të asistencës ka filluar, dhe paketat duhet të shpërndahen në periudhën e ardhshme", thotë Nakiq, duke shtuar se anëtarët e Këshillit Kombëtar të Romëve janë bashkuar me shtabet lokale të situatës së jashtëzakonshme dhe kanë qenë pjesë e ekipeve vullnetare në të gjithë Serbinë që nga fillimi i kësaj situate.

Burimi: UNS, Jugpress dhe Trupi Koordinues