Arkiva e lajmeve
                   

Janë dhënë 233 bursa nga Trupit Koordinues për nxënësit e shkollave të mesme nga komunat e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës

18. nëntor 2011.

"Çdo fëmijë në Serbi ka të drejt edukim të mirë të mundshë në gjuhën amtare," tha Presidenti Serb Boris Tadiç, pas marrjes së nxënësve të shkollave të mesme nga Trupit Koordinues për Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë. Tadiç vuri në dukje se kjo është e drejtë dhe dëshirë e Republikës së Serbisë dhe tha se në këtë mënyrë përmbush një mision të madh që çdo fëmijë të mbaj identitetin e tyre kulturor dhe dashurinë e vendit të vetë, të Republikës së Serbisë. Ai tha se në të ardhmen ka për ti vizituar komunat e nxënësve, dhe iu drejtua nxënësve: ". Unë ju kam borxh një faliminderim të madhe që ju sot jeni këtu" Presidenti i Serbisë, pasi mbaroi fjalimin  zyrtarë, pjesën tjetër të kohës e kaloji në shoqërinë e nxënësve dhe u fotografua me ata.

Pritjen te Presidenti i Serbisë u parapri nga një shërbim zyrtar, ndarja zyrtare e bursave nxënësve të gjeneratës së tret  iu nda ne Asamblenë Komtare (Kuvendin Popullorë). 233 nxënës nga Presheva, Bujanoc dhe Medvegjë, Trupi Koordinues i u ka ndarë bursa në vlerë prej gjashtë mi (6.000,00) dinarë në muaj, ata do ti merrni cdo muaj deri në fund të vitit shkollor. Këtë vit ne kemi dhënë 27 bursa për më shumë se një vit më parë. Prioritet  kishin nxënësit që kanë humbur dy ose një prind, dhe kriteret për dhënien ishin statusin social dhe suksesi nga viti i kaluar shkollor.

"Qëllimi i dhënjes së bursave është të inkurajojë itegrim, paqë dhe stabilitet në komunat e jugut të Serbisë", tha Ministri për të Drejtat e Njeriut dhe Pakicave, Administratës Publike dhe Vetëqeverisjes Lokale dhe Kryetari i Trupit Koordinues, Milan Markoviq ai ceki se qëllimi i Qeverisë së Serbisë në praktikën e ndarjes së bursave vazhdon edhe në të ardhmen. Në dhënien e bursave Markoviq shprehi shpresën e tij se të gjith nxënësve që iu kanë ndarë bursa do ti’a lehtësojë, arsimim, jetë më të mirë dhe motivin për të regjistruar në fakultet . Kryetarja e Parlamentit Serb, Slavica Gjukiq Dejanoviq nxënësve iu tha  të mbahen në pronat e mjedisit në të cilin kanë lindur dhe të ndërtohen në pasurin e Sërbisë duke përhapur frymën e ndryshmëris.

Në emër të nxënësve të shkollave të mesme faliminderoj për pranimin e bursave nxënësja Shqipe Haliti dhe theksoi se do të ndihmojë nxënësit për të lehtësuar arsimin e shumë të gjëra të mëtejshme.

Drejtori i Shkollës Qendrore Teknike në Preshevë, Telat Arifi, tha se ky gjest i Qeverisë së Republikës të Sërbis është parë si rrespekt ndaj fëmijëve të këtyre komunave. Ai tha se ishte një sukses i madh edhe që kanë hapur në Bujanoc departamentin e Fakultetit Ekonomik të Suboticë në gjuhën shqipe dhe serbe.

Të rinjtë nga jugu i Serbisë vazhduan të bisedoj me pritësit e tyre në sallën e Parlamentit të Serbisë, tani i përcolli vizita e objektit dhe njohja e historisë së ndërteses.

Të rinjtë nga Serbia jugore pas pranimit në Asamblenë Kombëtare dhe Kryesisë së Serbisë i priti një tjetër surprizë, çdo fëmijë mori nga një mp3 player. Në fund të vizitës së nxënësve organizuan turne nëpër Beograd, autobusët u udhëheqën nga personat profesional.