Arkiva e lajmeve
                   

HEQJA E MINAVE NË DY LOKACIONE NË RRETHINËN E BUJANOCIT

18. nëntor 2019.

Bujanoc – Është kryer edhe deminimi i dy lokacioneve në Bujanoc – terrenet afër Konçulit dhe Turisë me një sipërfaqe totale prej 600,000 metrash katrorë, tha Qendra qeveritare për Deminim.

Deminerët së bashku me Sektorin e Emergjencave kanë bërë shkatërrimin e 20 minierave të kundër këmbësorike dhe 15 copë mjete të ndryshme mjete shpërthyese.

Ata gjetën mina pranë rrugëve pyjore, të grupuara.

Deminimi bazohet në punën e deminuesve, ato janë më të rëndësishmet, sepse pa ata nuk ka punë dhe nuk egzistojnë metoda tjera.

"Ne ishim në gjendje t'i përdorim kurthe këtu, është të punojmë me qen për të zbuluar eksplozivë sepse vegjetacioni si i tillë dhe konfigurimi i terrenit e bënë të mundur," tha Radosav Zivkoviq nga “Stop Mine”.

"Ata nuk ishin minuar në mënyrë klasike në linjë, por u grupuan nga katër deri në pesë miniera në vende të veçanta, domethënë kryesisht në rrugë," tha Neda Gvozdenoviq, punëkryersi i punëve nga “In Demining”

Momçilo Marinkoviq, deminer, thotë se ata e kanë kryer me sukses detyrën dhe, më e rëndësishmja, askush nuk është lënduar.

Në zonën e Bujanocit shtatë vitet e fundit janë pastruar janë deminuar disa lokacione.

Zjarret e fundit kanë treguar terrene të reja të dyshuara, me shpërthime të dëgjuara nga vende të shumta.

"Një minë kundër këmbësorike e cila është vendosur në dhe, po sikur ndokush mos të thashtë Zoti të kishte shkelur mbi të, do të ishte aktivizuar, kështu që mund të themi se kemi shpëtuar edhe jetat e njerzve dhe kafshëve duke pastruar terrenin", tha Bojan Glamoçlija, drejtor i Qendrës për Deminim.

Pastrimi financohet nga Qeveria e Serbisë me ndihmën e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Republikës së Koresë dhe Japonisë dhe Fondacionit Ndërkombëtar për Forciminin e Sigurisë së Njerëzve.

"Pesëmbëdhjetë vjet në Serbi, rreth 24 milion dollarë u mblodhën dhe shpenzuan në mënyrë specifike për projekte të deminimit dhe pastrimit të municioneve kasetore, duke filluar në Shid dhe pastaj në të gjithë Bujanocin dhe në të gjithë Serbinë", tha Gregor Sançanin nga Fondacioni Ndërkombëtar për Forciminin e Sigurisë së Njerëzve.

Në Serbi ende ka municione kasetore dhe bomba aeroplanësh të mbetura dhe po përgatiten projekte për pastrimin e municioneve të kasetore në Nish, Sjenicë dhe Kopaonik.

Burimi: RTS, Vranje News dhe Trupi Koordinues