Arkiva e lajmeve
                   

GJIMNAZISTË SHQIPTAR DHE SERB NË BUJANOC RREGULLUAN KANTINËN E SHKOLLËS “SEZAI SUROI”

8. mars 2021.

Bujanoc - Nxënësit e shkollës së mesme "Sezai Suroi" në Bujanoc në të ardhmën do të hanë në një ambient shumë më të këndshëm, sepse së bashku me shokët nga shkolla "Sveti Sava"  kanë rregulluar një mensë në shkollën e tyre.

Pesëmbëdhjetë të rinj pikturuan murin në mensë, pikturuan karriget dhe montuan tavolinat në të cilat do të hanë në të ardhmen.

Kjo ishte një përvojë e rëndësishme për të nxënësit shqiptarë dhe serbë të shkollave të mesme dhe të gjithë ranë dakord që një veprim i ngjashëm duhet të ri-organizohet.

Leoneta Beqiri, një nxënëse e klasës së katërt në shkollën e mesme Sezai Suroi, tha se të gjithë kaluan  mirë, por gjithashtu bënë një gjë të dobishme për moshatarët e tyre, të cilët do të përdorin mensën deri në fund të vitit shkollor, poashtu edhe për brezat e ardhshëm të kësaj shkolle.

Siç tha ajo, shkolla nuk kishte një mensë më parë dhe nxënësit më së shumti hanin ose në koridor ose në oborr, varësisht nga kushtet e motit ".

Ne patëm mundësinë të shoqërohemi dhe të punojmë me nxënës të shkollës së mesme "Sveti Sava". Për mua ishte aktiviteti i parë në të cilin pata mundësinë të merrja pjesë me të rinj nga komunitetet e tjera. Duhet të them se kisha vështirësi të komunikoja me ta për shkak të gjuhës por ishte kënaqësi të na shikosh duke u përpjekur të shpreheshim duke përdorur gjuhën e trupit dhe gjestet. Ne me të vërtetë shijuam çdo moment," tha Beqiri.

Kjo ishte një përvojë e paharrueshme për nxënësit e shkollës së mesme serbe, të cilët thanë se miqtë e tyre nga shkolla "Sezai Suroi" i mirëpritën ata shumë mirë, tha nxënësi Stefan Stoshiq

"Duke punuar së bashku, ne zbukuruam një dhomë të shkollës së tyre, dhe gjithashtu kaluam shumë mirë. Shoqja  ime Katarina dhe unë tashmë veq kemi pasur mundësinë të marrim pjesë në punëtori të ngjashme, kështu që ne e dinim saktësisht se çfarë duhej bërë. Disavantazhi i vetëm i kësaj miqësie është se nuk kishim kohë të mjaftueshme për t'u njohur më mirë me miqtë tanë të rinj, prandaj duhet ta korigjojmë atë. Mezi presim për një miqësi të re ", tha Stoshiq,  nxënës në" Sveti Sava "shkolla në Bujanoc.

Ky është vetëm i pari nga veprimet e përbashkëta të planifikuara të të rinjve me kombësi serbe dhe shqiptare në Bujanoc, gjatë të cilave ata do të punojnë së bashku për të krijuar kushte më të mira që të rinjtë të rriten në këtë qytet.

Ky aktivitet zbatohet në kuadër të projektit "Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED)", financuar nga Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar, dhe zbatuar nga iniciativa e Peaceful Change initiative и People in Need, në partneritet me Iniciativat qytetare, PEN – Peer Educators Network dhe OJQ Aktiv.

Burimi: Vranje njuz, OK Radio, Bujanovacke dhe Trupi koordinues