Arkiva e lajmeve
                   

ËSHTË LARGUAR GJENDJA E JASHTËZAKONSHME NË REPUBLIKËN E SERBISË

7. maj 2020.

Beograd – Kuvendi i Republikës së Serbisë mbrëmë ka larguar gjendjen e jashtëzakonshme, e cila është vendosur më 15 mars, për shkak të epidemisë së virusit korona.

Për heqjen e situatës së jashtëzakonshme kanë votuar 155 deputetë dhe nuk ka pasur deputetë që ka votuar kundër.

Heqja e gjendjes së jashtëzakonshme nuk do të thotë që të kthehemi në rutinën para 15 marsit, sepse masa të caktuara që u prezantuan me qëllim të zvogëlimit të mundësisë së përhapjes së virusit korona mbeten ende në fuqi. Ora policore u shfuqizua. Doreza dhe maska ​​do të kërkohen në transportin publik, si dhe në restorante dhe kafene. Mbajtja e një distancë prej dy metrash mbetet në fuqi, derisa kontaktet e njoftimit të mëtejshëm - përqafimet dhe shtrëngimet e duarve do të duhet të shmangen, ndërsa ata mbi 65 vjeç do të jenë në gjendje të lëvizin sa herë që dëshirojnë, por rekomandohet që ata të vazhdojnë të kalojnë më shumë kohë në shtëpitë e tyre. Ecja lejohet, por jo në një grup. Festimet si dasmat, pagëzimet dhe ditëlindjet do të lejohen nga 15 qershori.

Kinematë dhe teatrot nuk do të fillojnë të punojnë deri më 31 maj. Në shkolla nuk do të mbahet mësim, vetëm qëndrimi ditor  në mënyrë që të plotësojë nevojat e prindërve që duhet të punojnë. Fakultetet do të hapin dyert e tyre vetëm në fund të majit ose në fillim të qershorit, por vetëm për studentët që i nënshtrohen provimeve dhe që duhet të bëjnë ushtrime laboratorike.

Deri në 20 persona do të lejohen të mblidhen në hapësirat e hapura, kështu që nuk do të ketë aktivitete sportive para audiencës. Transporti publik në shumicën e qyteteve ka filluar të funksionojë, por vetëm punonjësit do të jenë në gjendje të hipin në autobusë.

Njëmbëdhjetë dekrete që ishin në fuqi gjatë gjendjes së jashtëzakonshme ishin shfuqizuar dhe kishin të bënin me organizimin e punës, pjesë e masave tatimore, mënyrën e huazimit dhe pjesëmarrjen në procedurat penale.

Më 11 maj, komisionet zgjedhore kompetente do të marrin vendime për vazhdimin e kryerjes së veprimtarive zgjedhore.

Burimi: Veçernje Novosti, Danas dhe Trupi Koordinues