Arkiva e lajmeve
                   

EMIGRANTËT NË SERBI NDIHMOJNË: QEPIN MASKA, OFROJNË EDHE NDIHMËN MJEKËSORE

31. mars 2020.

Bujanoc - Emigrantët e vendosur në qendrat e pritjes në Serbi duan të ndihmojnë shtetin i cili i ka pranuar. Në tre qendrat qepen maska, ndërsa në mesin e emigrantëve ka edhe personel mjekësor që ofrojnë ndihmën e tyre profesionale, thotë drejtori i Komisariatit për Refugjatë dhe Emigrim Vladimir Cuciq.

Maskat qepen në qendrat në Bujanoc, Adashevc dhe Kërnjaç, thotë Cuciq, duke shtuar se sasitë e para u janë dërguar shërbimeve publike që kanë nevojë më shumë.

"Më vjen mirë që kanë filluar të punojnë, nuk ka rëndësi sasia se sa maska ata i qepin. Gjëja e rëndësishme është që ata kanë treguar atë lloj nevoje dhe se ata kanë diçka për t'u marrë ", tha drejtori i Komisariatit.

Ai shton se prodhimi i maskave filloi aty ku kishte makina dhe mundësi teknike, dhe nëse sigurohen edhe në pjesën tjetër të 17 qendrave të pritjes, janë të gatshëm të ndërmarrin veprime.

  "Nëse arrijnë makinat, nuk është problem që të organizohemi, ka shumë persona të cilët mund ta bëjë këtë," tha Cuciq.

Emigrantët e vendosur në Qendrën e Pritjes në Bujanoc i kanë dërguar një letër Qeverisë së Serbisë ku shprehen se, në shenjë mirënjohjeje për popullin serb, ata po e vënë veten në dispozicion të Qeverisë së Serbisë dhe njerëzve në luftën kundër koronavirusit.

 "Në mesin tonë ka edhe teknikë, punëtorë, fermerë, por ne të gjithë mbi të gjitha jemi njerëz që ofrojmë çdo lloj ndihme që Qeveria e konsideron të nevojshme - nga mjekësia deri në shpërndarjen e ushqimeve në karantinë, dhe deri në pastrimin e rrugëve", kanë porositur emigrantët.

Megjithatë, drejtori i Komisariatit thekson se do të jetë e vështirë për ata që të punësohen në institucione të tjera përtej punës së tyre vullnetare në qendrat e pritjes, pasi që duhet të ndiqen edhe procedura të tilla si nostrifikimi i diplomave.

"Edhe kështu është mirë, është mirë që ndihmojnë gjithashtu edhe këtë sistemin tonë," thekson Cuciq.

Ai shtoi se në qendra respektohen të gjitha procedurat e përcaktuara dhe emigrantët vetëm e janë organizuar për të ruajtur rendin dhe izolimin e përcaktuar.

Burimi: Nova S dhe Trupi Koordinues