Arkiva e lajmeve
                   

DITA E TË FTUARËVE TË USHTRIMIT MULTINACIONAL USHTARAK “UJKU PLATIN 19”

18. qershor 2019.

Bujanoc – Dita e të ftuarve të lartë të stërvitjes ushtarake shumëkombëshe "Ujku Platin 19", në të cilën morrën pjesë më shumë se 500 pjesëtarë nga dhjetë vende partnere, u mbajt në bazën "Jug" afër Bujanocit në prani të shefit të Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë së Serbisë, gjeneral Milan Mojsiloviq, komandant i Ushtrisë Tokësore Gjeneral-lejtnant, Milosav Simoviq dhe ambasadorit të SHBA-së në Republikën e Serbisë, Kyle Scot, njoftoi Ministria e Mbrojtjes e Serbisë.

Në kumtesë thuhet se në ushtrimin e gjashtë "Ujku Platin", përveç nikoqirit - Ushtrisë së Serbisë, ku morën pjesë anëtarët e forcave të armatosura të Bosnje dhe Hercegovinës, Bullgarisë, Italisë, Hungarisë, Rumanisë, Maqedonisë së Veriut, Shtetet e Bashkuara Amerikës, Sllovenia dhe Mbretërisë së Bashkuar.

Deri më tani në këto ushtrime, të organizuara nga Brigada e Katërt të Ushtrisë, morën pjesë më shumë se 2.000 anëtarë nga 15 vende partnere.

Qëllimi i stërvitjes, e cila është kryer në periudhën prej 3 deri në 17 qershor, është stërvitja e njësive të vendeve partnere për të marrë pjesë në operacionet paqeruajtëse shumëkombëshe.

Pas prezantimit, kreu i ushtrimeve Kolonel Slagjan Stamenkoviq tha se në poligonin "Borovac" në 15 ditë e fundit ushtarët dhe drejtuesit nga 10 vende partnere të trajnuar në taktikat, teknikat dhe procedurat e aplikuara në operacionet shumëkombëshe.

Ai tha në ushtrime kanë marë pjesë 502 persona, nga të cilat 257 nga forcat e armatosura të huaja dhe se kjo është hera e parë që ushtrimi përfshirë një njësi nga Forcat e Armatosura të Republikës së Italisë.

"Të gjithë kanë treguar profesionalizëm të madh. Përvojat dhe njohuritë janë të mëdha të cilat i kanë arritur këtu, ndërsa anëtarët e Ushtrisë së Serbisë treguan se ata së bashku me anëtarët e forcave të armatosura të vendeve të tjera në mënyrë të barabartë mund të marrin pjesë në operacionet shumëkombëshe, duke i dhënë kështu një kontribut për paqen në botë. Të gjithë objektivat e ushtrimeve janë realizuar plotësisht, "tha kolonel Stamenkoviq.

Në ditën e të ftuarve të lartë kanë qenë të pranishëm edhe komandanti i Brigadës së Katër të Ushtrisë Tokësorike, gjenerali i brigadës Slobodan Stopa dhe dhe kryeshefi i Administratës për Trajnime të Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë së Serbisë, Zhelko Petroviq.  

Burime: Tanjug dhe Trupi Koordinues