Arkiva e lajmeve
                   

DEMINIMI I KATËR LOKACIONE TË BUJANOCIT

24. shtator 2018.

Bujanoc - Ka municione të dyshimta në sipërfaqen e përgjithshme prej 2,200,000 metra katrorë në disa vende rreth Bujanocit drejt Kosovës dhe Metohisë. Qendra e Deminimit filloi të deminimin në katër lokacione.

Në zonat e Mahallës së Topollës, Gjorgjevcit dhe Luçanit gjatë vitit 1999, e ashtuquajtura Ushtria Çlirimtare e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës ka vendosur mina antitokësore dhe antitanke dhe dyshohet se ka ende grupim të mbetur të minave. Lokacioni i cili u fillua puna për herë të parë është në Dobrosini, rreth një kilometër larg shtëpive, ndërsa vendasit vijnë dhe mbledhin fruta dhe dru pyjore. Deminimi i këtyre vendeve financohet nga Qeveria e Serbisë, Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Koreja e Jugut, dhe të katër vendet do të pastrohen deri në fund të vitit.

 "Kur do të përfundojmë këto katër projekte deri në fund të vitit, na presin edhe 1,800,000 metra katrorë për vitin e ardhshëm. Për këto 1.800.000 metra katrorë tashmë kemi plane, duke pasur parasysh se ne jemi në marrëveshje me Japoninë, me përfaqësues të Ambasadës së Japonisë në tetor, duhet të bien dakord për t'i dhënë një tjetër projekt të madh për deminim Republikës së Serbisë", tha Jovica Simonoviq, drejtor i Qendrës për Deminim .

"Procedura e punës në këtë stazë pune varet nga terreni. Nëse vegjetacionit është më i lartë, këtu nuk është ky rast, ne vegjetacioni kryhet me detektor do të thotë 30 centimetra në lartësi dhe një gjysmë metër përpara", tha mësuesi Momçillo Marinkoviq.

Pas kësaj, do të kontrollohet se a ka eventualisht tela, mina, pastaj do të largohen  duke u kontrolluar me detektor pbimësi çdo pëllëmbë e territorit në detaje.

Burimi: RTS dhe Trupi Koordinues