Arkiva e lajmeve
                   

BUJANOCI NJË NDËR KOMUNAT E RRALLA ME STREHIMORE PËR KAFSHË, POR E MBYLLUR

29. tetor 2012.

Burim Veçernje novosti –Srbisë / Bujanoc- Komuna e Bujanocit është një nga disa komuna në Serbinë Jugore që ka një azil për qentë, cili ishte ndërtuar në vitin 2009. Edhe pse u duk se kjo do të zgjidhte problemin e qenve endacakë, nuk e bëri. Për shkak të problemit të pazgjidhur me financimin e azilit, komuna paguan shuma të mëdha në procedurat ligjore të ndërmarra nga ana e qytetarëve të kafshuar nga qentë endacak, ndërsa azili është nën çelës.

"Kur azili u hap në fshatin Klenik  në komunën e Bujanocit, rreth 500 qentë endacakë janë hequr nga rrugët. Kjo marrëveshje ka kushtuar pushtetin lokal 3.200.000dinarë, ndërsa një vendim për hapjen e azilit ishte një nga disa për të cilat këshilltarët, si ata që janë në pushtet dhe në opozitë, kan votuar, "tha Drejtori i stacionit të veterinaris në Bujanoc, Miodrag Millkoviq. Megjithatë, azili dy vitet e fundit nuk punon për shkak të mungesës së fondeve.

"Pas hapjes së azilit, një marrëveshje u mbyll me qeverinë lokale, sipas të cilave financimi i azilit do të rregullohet çdo vit. Megjithatë, gjatë dy viteve të fundit, qeveria lokale nuk arriti të respektojë marrëveshjen, ndërsa stacioni veterinar nuk është i detyruar, as nuk kanë mjete financiare, për të paguar për azili ", tha  Milinkoviq. Qeveria lokale tha se qeveria e re dëshiron për të zgjidhur këtë problem dhe se financimi i azilit duhet të planifikohet në buxhet.

“Fakti që dy vite nuk janë ndare fonde për qenët e braktisur .Shpresojm që tani pamarparasysh në atë po presim rishikim, të gjejm spaku mjete minimale për këtë qëllim. Ekziston vullneti i mirë të vazhdoj me punë për qeneët e braktisur, kamë kërkuar që ato fonde të ndahen në rastin e ribalansit” , theksoi Aca Antiq, kryeshef i repartit për ekonomi dhe finansa në komunën e Bujanocit.

Pavarësisht kërkuesve nga arkat komunale ndarë fonde të mëdha për pagesën e kompensimit për ata që ishin kafshuar nga qentë e braktisur.

"Në gjysmën e parë të këtij viti kemi pasur një zgjidhje nga shtatë gjykatës dhe për kto qëllime paguhen  230 000 dinarë, nga viti 2007 kurse për vitin 2012 Komuna ka paguar tre milionë, dhe disa gjykimet janë ende në vazhdim ", tha Antiq.