Arkiva e lajmeve
                   

BUJANOCI NË KRYE TË NUMRIT TË PUNËSUARVE, POR PRANË FUNDIT SIPAS PAGAVE MESATARE NË RRETHINË

13. mars 2019.

Bujanoc - Në vitin 2019, Bujanoci ka hyrë me një total prej 5.575 të punësuar, që është 49 më shumë se një vit më parë dhe është renditur pas Vrajës, tregojnë të dhënat e Entit të Statistikave të Republikës së Serbisë (RZS).

Megjithëse sipas numrit të punësuarve Bujanoci i dytë në renditje, megjithatë, është në fund të kategorisë së të ardhurave mesatare.

Nga numri i përgjithshëm i të punësuarve, 4,108 persona janë angazhuar tek personat juridikë, 1,289 në sipërmarrës ndërsa 178 janë fermerë.

Numri më i madh i punonjësve është 1,228, sipas të dhënave zyrtare në industrinë përpunuese, në arsim 775, në tregti 739, në administratën shtetërore 658, në kujdesin shëndetësor dhe në mbrojtje sociale 456, ndërkohë që numri më i vogël i të punësuarve është i regjistruar në sektorin e pasurive të paluajtshme.

Nga ana tjetër, numri i qytetarëve të Bujanocit të regjistruar në Shërbimin Kombëtar të Punësimit (SHKP) për disa vite sillet rreth 5,000.

Në nivelin e Rrethit të Pçinjës janë të punësuar zyrtarisht 42,066 persona (në Serbi 2,131,079), dhe më shumë të punësuar se në Bujanoc ka vetëm në Vrajë - 21,594, ndërsa numri më i vogël në Tërgovishtë - 1,080.

Në Preshevë, 4,127 janë të punësuar zyrtarisht, në Surdulicë 4,368, V. Han 3.844 dhe Bosilegrad 1.478.

Në fund të vitit 2018, të gjithë të punësuarit në Bujanoc morën një pagë mesatare prej 38,186 dinarë, çka tregon një rritje prej 7.9 përqind krahasuar me fundin e vitit 2017, sipas të dhënave të SHKP-ës.

Megjithëse numri i të punësuarve në Bujanoc është i dytë në këtë pjesë të vendit, është në pjesën e poshtme të kategorisë së pagave mesatare dhe vetëm Presheva me 38.150 dinarë është prapa qytetit tonë.

Megjithëse sipas numrit të punësuarve Bujanoci i dytë në renditje, megjithatë, është në fund të kategorisë së të ardhurave mesatare, dhe kështu më poshtë se Bujanoca është vetëm Presheva me një pagë mesatare prej 38.150 dinarë.

Në vitin 2018, qytetarët e Vrajës fituan mesatarisht 42,533 dinarë, me Vrajën është Surdulica  me 41,499, pastaj V. Hani 41,165, Bosilegradi me 40,527, dhe para Bujanocit është komuna e Tërgovishtës me 39,427 dinarë.

Nëse është për ngushëllim, mesatarja në shumicën e komunave e cila është më lart se në Bujanoc, "ngrihet" fakti se atje pothuajse të gjithë të punësuarit janë të angazhuar në administratën publike.

Nga një total prej 9,393 kompanive të regjistruara në këtë rreth, në Bujanoc janë 1,552. Ka 5 kompani në falimentim dhe 58 në procedurat e likuidimit, sipas të dhënave të SHKP-ës.

Burimi: Bujanovaçke dhe Trupi Koordinues