Arkiva e lajmeve
                   

BANKA E INVESTIMEVE EVROPIANE E GATSHME TË FINANSOJ PROJEKTEVE TË REJA NË SËRBI JA NË CILAT FUSHA

20. shtator 2019.

Banka Evropiane e Investimeve (EIB) është e gatshme të mbështesë dhe financojë projekte nën ciklin e ri të investimeve në Serbi, e vlerësuar deri  më tani me rreth 12 miliardë euro. EIB nuk ka frikë nga shifrat e mdhaja, sipas Dubravka Negre, drejtoreshë e  zyrës Rajonale të Bankës Evropiane të Investimeve për Ballkanin Perëndimor.

Projektet e reja dhe kreditimi i kësaj banke në periudhën e ardhshme gjithashtu mund të lidhen me sektorin e turizmit në Serbi.

Banka është gati, Negre  thotë për Tanjugun, të dëgjojë nga shteti për të gjitha projektet, dhe veçanërisht tregon për diskutimet me autoritetet për financimin e zhvillimit të infrastrukturës hekurudhore, rrugëve shtetërore dhe lokale, digjitalizimin në arsim ...

"Ne jemi institucioni më i madh financiar ndërkombëtar në botë. Aktivitetet tona vjetore janë rreth 60 miliardë euro. Nuk ka asnjë projekt madhor në Evropë dhe më gjerë që nuk është realizuar pa ndihmën tonë, kështu që ne jemi këtu për të dëgjuar dhe ndihmuar ”, thotë Negre.

Ai thekson se pagesa bankare për projektet ekzistuese në vendin tonë po shkon mirë dhe kujton që kohët e fundit kanë nënshkruar financime për ndërtimin e autostradës midis Nishit dhe Merdarës. Negre vlerëson se ky është një projekt që do të kontribuojë në zhvillimin ekonomik të asaj pjese të Serbisë.

Përveç 100 milion euro nga kredia e EIB për këtë pjesë, u nënshkrua edhe një grant prej 40 milion euro. Në mënyrë që projekti të realizohet në teren, ato duhet të jenë të përgatitura mirë, thekson Negre.

"Deri më tani këtë vit, ne kemi nënshkruar mbi 50 milion mjete të pakthyeshme në Serbi për investime dhe për përgatitjen e projekteve në mënyrë që ato të mund të realizohen në një bazë të mirë."

Kur bëhet fjalë për projektet e ardhshme, paratë e bankës do të investohen në infrastrukturën rrugore, si dhe në furnizimin me ujë, kanalizimet, infrastrukturën lokale.

50 milion euro të tjera shkojnë për ndërtimin dhe rindërtimin e rrjeteve komunale të ujit dhe kanalizimeve, si dhe 10 milion mjete të pakthyeshme për të njëjtin qëllim, dhe 22 milion të tjera për qeveritë lokale për të ndërtuar dhe rregulluar kopshte, shkolla, qendra shëndetësore, rrugë lokale ...

Burimi: Tanjug, Blic, Poslovno jutro dhe Trupi koordinues