Arkiva e lajmeve
                   

BANJAT NGA JUGU I SERBISË DO TË BËHEN PRIVATE DERI NË FUND TË VITIT

27. mars 2018.

Preshevë, Bujanoc, Medvegjë - Të gjitha spitaleve specialistike në banjat e Serbisë shkojnë në privatizim deri në fund të vitit, njoftoi Ministria e Shëndetësisë e Republikës së Serbisë.

Banja e Bujanocit është një nga të paret në listë, kryesisht për shkak të kushteve të dobëta financiare dhe pajisjeve dhe infrastrukturës së vjetër, por procesi i privatizimit nuk do të humbasë as Vranjska Banja, ku në Spitalin Special është situata shumë më e mirë sa i përket pajisjeve mjekësore dhe gjendjes së infrastrukturës së nevojshme.

Spitali i posaçëm në Vrajska Banjë ka 120 shtretër dhe ka 60 të punësuar, ndërsa Spitali Special në Banjë të Bujanocit është në një situatë shumë të pafavorshme me 200 shtretër dhe 120 punonjës.

Spitali Special në Vranjska Banjë është në një situatë shumë më të favorshme sa i përket shfrytëzimit të kapaciteteve, meqë mesatarisht përqindja është 90 mysafirë në ditë, ndërsa në Banjë të Bujanocit numri mesatar i mysafirëve nuk kalon 40, që është rreth 20 përqind dhe gjeneron humbje në biznes .

Në Vrajska Banjë situata është shumë më e favorshme dhe kur bëhet fjalë për investime, të cilat në nivel vjetor arrijnë deri në 10 milionë dinarë, duke përjashtuar vitin e kaluar, kur nuk ka investime për shkak të barrës së financave për shkak të punësimeve partiake.

Nuk kishte investime për dekada në modernizimin e pajisjeve mjekësore në Spitalin Special në Banjë të Bujanocit, as në rinovimin e kapaciteteve, dhe rezultati ishte punësim i tepruar, kështu që numri i punëtorëve në periudhën nga viti 1991 deri në vitin 2003 ishte mbi 200 vetë.

Burimi: Vranjske dhe Trupi Koordinues