Arkiva e lajmeve
                   

AL DZHAZIRA RRETH KK PLAY 017: GJUHA E BASKETBOLLIT THYEN BARRIERAT

4. shkurt 2022.

Bujanoc – Beograd – Klubi i basketbollit ‘Play 017’ nga Bujanoci është unik në Serbi për nga karakteri i tij multietnik, ndërsa në shkollën e tij të basketbollit edhe këtë sezon marrin pjesë 150 djem dhe vajza nga komuniteti serb, shqiptar dhe rom, shkruan Al dzhazira.

“Ne komunikojmë në serbisht në stërvitje dhe ndeshje, por kjo është më pak e rëndësishme sepse të gjithë flasim gjuhën e basketbollit, e cila nuk njeh paragjykime, gjuhë dhe barriera kombëtare”, thuhet në tekst.

Nenad Stajiq është themeluesi, presidenti dhe trajneri kryesor i klubit, shkollën e të cilit e ndjekin edhe këtë sezon 150 djem dhe vajza nga komuniteti serb, shqiptar dhe rom.

“Klubi bazohet në parimin që të gjithë fëmijët të jenë të njëjtë, pavarësisht kombësisë, fesë apo ngjyrës së lëkurës. Të gjithë fëmijët qajnë dhe qeshin në të njëjtën gjuhë, nuk ka dallim mes tyre”, shpjegon Stajiq.

Nenad Stajiq thotë se në klubin që ai drejton nuk ka vend për politikë.

“Po mbledhim fëmijët e të gjitha kombeve, jo vetëm nga Bujanoci, me idenë që të bëhet një akademi rajonale e basketbollit që do të ndeshet me kombëtaret e ardhshme”, thotë Stajiq dhe kujton se Serbia është vend i basketbollit.

Në përkthim, Stajiq, bashkëpunëtorët e tij dhe basketbollistët e rinj vlerësojnë gjithashtu aspektin sportiv dhe konkurrues, dhe ndoshta dëshmia më e mirë për këtë është Almir Asani, një i ri rom i lindur në vitin 2006, anëtar i kombëtares serbe në kategorinë nën 15 vjeç.

Pas klubit të Bujanocit në vitin 2019, ai u bë anëtar i ekipit Orange1 Basket në Itali, nga qyteti i Basano Del Grapa. Stajiq pohon për Almirin se është një nga basketbollistët më të mirë në Serbi në moshën e tij.

Prindërit e tij, të cilët kanë mbetur të jetojnë në Bujanoc, e mbajnë veten duke shitur mallra të përdorura në treg. Në emër të Almirit kanë nënshkruar një kontratë shumëvjeçare me klubin italian, e cila i ka siguruar një bursë dhe të gjitha kushtet për përparim të mëtejshëm.

Të gjithë këtu në klubin e ri më pranuan shumë mirë, e vetmja gjë që më shqetëson është nostalgjia”, tha Almir.

Burimi: Bujanovacke, Trupi Koordinues