Arkiva e lajmeve
                   

AKSIONI MË I MADH VERORË PËR DHURIMIN E GJKUT NË JUG TË SËRBISË

12. gusht 2014.

Bujanovc-Verës zakonisht zvoglohet furnizimi me gjak për të cilët shtyhen operacionet e pacientëve.Në Sërbi nevojiten qdo dit 1mijë njësi të gjakut,kurse spitalet në Vranjë reth 15.Në rast të situatave të jashtzakonshme nevojiten dy herë më shumë gjak.

 

Për këtë arsyje në fshatin Rakovc,I cili gjindet ne komunën e Bujanovcit,tradicionalisht organizohet cdo verë aksioni më I madh vullnetar për dhurimin e gjakut në jug të Sërbisë.

 

Në aksionion e fundit vullnetar të dhurimit të gjakut janë mbledhur rreth 120 njësi gjaku. Dhuruesit e gjakut ishin puntorë të Bivodës,Telekomit,Stacionit Policor të Vranjës,ushtarët,vullnetar të kryqit të kuq në Bujanovc,por edhe vetë qytetarët.

Dr.Milan Zhivkoviq mjek I AMU,në këtë rast tha:”Gjithnjë në muajt e verës është problem por ne e kalojm, dhe e zgjidhim,kështu që konkretisht nuk kemi vështërsi me trajtimin e pacjentëve dhe operacioneve.”

Akcionit vullnetare për dhurimin e gjakut Bivoda, në bashkpunim me kompani të tjera,policijën dhe ushtrijën organizohen për të gjashtën herë.Deri tani në këto akcione janë mbledhur më shum se 300 njësi gjaku.

Dejan Iliq drejtor I Bivodës,me rastin e akcionit për dhurimin e gjakut tha:”Cdo vit ka rritje më të madhe të vullnetarëve.Qe don të thot se njerëzit dëshirojnë të ndihmojnë në dhënien e gjakut,për të shpëtuar një jetë”.

Predrag Stankoviq nga shoqata e telekomit “Nga zemra”ka thënë se kjo shoqatë mbulon të gjith territorin e Sërbisë,si dhe shumica e njësive të gjakut janë mbledhur në jug të Sërbisë.

Në shërbimin e transfuzionit të gjakut në Vranjë thonë se ka mjaftueshëm njësi gjaku të të gjitha grupeve,dhe nuk presin mungesa,sepse me këso veprime vazhdimisht mbledhin gjak.Këso aksione organizohen disa herë në vit,ndonjëher edhe dy herë në muaj.

Burimi: RTS1  dhe Trupi Koordinues