Arkiva e lajmeve
                   

AGIM RASHITI PËRSËRI INSPEKTOR I ARSIMIT

15. mars 2019.

Bujanoc - Pas më shumë se dy vjet pa një inspektor arsimor i cili do të kontrollojë punën e shkollës parashkollore, 11 shkolla fillore dhe 2 të mesme në komunën e Bujanocit, vetëqeverisja lokale e ktheu Agim Rashitin në atë vend.

Rashti e bëri këtë detyrë dy vjet më parë, në të njëjtën kohë me funksionin e kryeshefit të Shërbimeve të Inspektimit, kur u konstatua se kjo nuk ishte në përputhje me ligjin, kështu që Bujanoci mbeti pa mbikëqyrje shkollore për dy vjet.

Zëdhnësi i komunës, Stojança Arsiq shpjegoi se Rashiti në fakt u kthye në zyrën që e mbajti deri në momentin kur është përcaktuar se kjo është kundër rregullave të njëjtën kohë të kryejë dy funksione, ndërsa vet Rashiti thotë se ai sapo ka filluar të njoftohet me situatën nëpër shkolla.

"Kontrolli i parë, sipas planit të Ministrisë së Arsimit, do të mbahet javën e ardhshme. Kam marrë disa paraqitje në bazë të cilave të reagoj në të ardhmen", tha inspektor i ri arsimor.

Sipas kreut të Departamentit të Shërbimeve Publike në Administratën Komunale, Driton Rexhepi, vetëqeverisja lokale u detyrua të reagojë dhe të emërojë inspektorin arsimor pas ankesave të shumta nga palët e interesuara dhe punonjësit e shkollave.

"Ky vendim ishte i domosdoshëm, emërimi i inspektorit është një detyrim ligjor", thotë ai.

Duke shpjeguar arsyet pse kanë pritur më shumë se dy vjet, Rexhepi tha se ndalimi i punësimit në sektorin publik kishte një ndikim vendimtar në mungesën e mbikëqyrjes inspektuese të arsimit në Bujanoc, të paktën nga vetëqeverisja lokale, sepse kontrolli ishte bërë megjithatë nga Administrata Shkollore e Leskocit.

"Pas që Rashiti u tërhoq, mbetëm pa të vetmin inspektor arsimor, por pa pëlqimin e autoriteteve shtetërore për të punësuar një punëtor që do të kryejë inspektimin", tha Rexhepi.

Gjetja e një zgjidhjeje kalimtare, që është qëllimi i vetëqeverisjes lokale për të vendosur që në vendin e inspektorit arsimor ta caktoj ndonjë nga punëtorët e administratës komunale, siç thotë Rexhepi, pengoi kushtin e përcaktuar që inspektori të ketë 5 vjet përvojë pune në profesion.

Kështu, pas dy vjetësh, zgjedhjet përsëri zgjedhja i takoi Rashitit.

Bujanoci, në përputhje me normat e përshkruara nga Ministria e Arsimit, i plotëson kushtet për dy inspektorë arsimor, siç ishte rasti në të kaluarën, kur sipas praktikës së përcaktuar, një inspektor erdhi nga komuniteti serb dhe tjetri nga komuniteti shqiptar.

"Mund të them se tani kemi marrë premtimin se do të na mundësohet të punësojmë dy inspektorë arsimor, jashtë vendimit për numrin maksimal të të punësuarve dhe planifikojmë ta kthejmë modelin me të cilin një inspektor është shqiptar, ndërsa tjetri serb", tha zëvendëskryetari i komunës Stojança Arsiq.

Burimi: Bujanovaçke dhe Trupi Koordinues