Arkiva e lajmeve
                   

7. tetor 2008.

7. tetor 2008.

Beograd. 7 tetore - Kryetari i Trupit Koordinues dhe Minister i pushtetit lokal dhe i veteqeverisjes lokale Milan Markoviq deklaroi sot se Serbia nuk do t'i pranoje diplomat e studenteve nga te cilat diploma ne qfardo menyre cenohet integriteti teritorial i saj dhe politika.
Markoviq per Televizionin B92 ka deklaruar se  pas marreveshjes "me koleget nga Serbia Jugore" duhet te propozohet zgjidhja e te gjitha problemeve perfshire ketu edhe problemin e diplomave.
Duke ju pergjegjur pyetjes rreth pranimit te diplomave te studenteve te cilet fakultetet i kane kryer ne Kosove ne gjuhen amtare, ai deklaroi se ka biseduar me perfaqesuesit shqipetare dhe se nevojitet marreveshja me deputetin ne ne Kuvendin popullore nga radha e shqipetareve Riza Halimin  si dhe me kryetaret e komunave Presheve, Bujanoc dhe Medvegje.
Ai potencoi se kerkohet qe te pranohen diplomat te cilat jane ne formulasrin e UNMIK-ut dhe se kane filluar te paraqiten disa dokumente tjera te cilat jane te verifikuara me vulen "Republika e Kosoves" te cilat Serbia nuk mund t'i pranoje.
Markoviq deklaroi se nuk munde te veprohet "me ane te kercenimeve ose shantazheve nga cilido qofte" me vleresim qe te gjitha problemet do te zgjidheshin me shpejte dhe me me kualitet do te zgjidheshin "nese Shqipetaret kyqen ne Trupin Koordinues".
Ai perkujtoi se eshte bere marreveshja e hapjes se paraleleve e shkollave te larta te univerzitetit te Beogradit ne Medvegje si dhe nga nje paralele e tille ne Presheve dhe Bujanoc te univerzitetit te Nishit. Markoviq deklaroi se librat dhe ligjeratat do te mbahen ne gjuhen shqipe dhe se nuk do te jet kurrfar problemi se kush do te jete ligjerues, nese ju permbahen planeprogrameve te Serbise.
Ai deklaroi se ne Medvegje librat do te jene ne gjuhen serbe dhe shqipe ne drejtimet ekonomike siq jane drejtimi bankar, marketingu, informatika, dogana dhe se deri ne gund te vitit atje do te hapen 200 vende te reja te ounes.
Sipas fjaleve te tije, diplomat te fituara ne shtetet tjera si psh ne Tirane, eshte parapare nostrifikimi i tyre, kurse diplomat e fituara ne Prishtine duhet marreveshje, nuk vjen ne shprehje nostrifikimi i diqkaje qe vjen nga Prishtina, sepse Prishtina eshte ne Serbi.