Архива вести
                   

ЗОРАН СТАНКОВИЋ: ПРЕШЕВО, БУЈАНОВАЦ И МЕДВЕЂA НЕЋЕ БИТИ ДЕО ДИЈАЛОГА

10. март 2021.

Београд - Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зоран Станковић, је изјавио за лист „Вечерње новости“ да су провокације и жеље албанских политичара једно, а да ове три општине функционишу по Уставу Србије, законима и међународним конвенцијама и да о њима неће бити говора у дијалогу.

Станковић је нагласио да примену закона на простору три општине спороводе руководиоци локалних самоуправа и државни органи Србије уз пуну подршку званичника међународне заједнице, који су чврсти у ставу да о територији Прешева, Бујановца и Медвеђе није било, нема и неће бити разговора у Бриселу, нити на било ком другом месту, с обзиром да је то неотуђиви део Србије.

Додао је да на предстојећим локалним изборима у Прешеву, уз постигнуто јединство, Срби могу да остваре добар резултат.

„Ако буду јединствени могу да остваре резултат који желе и који одговара броју Срба у Прешеву. Срба нема у локалној самоуправи у Бујановцу, али су на руководећим местима дома здравља, основних и средњих школа, катастра, пореске управе, поште и полиције“, рекао је Станковић.

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, коментаришући наводе о наводном недостатку уџбеника за албанско становништво у овим општинама, је истакао да искључиво Албанци чине локалну власт у Прешеву и Бујановцу, а да три општине, осим редовног буџета, сваке године од државе добију додатних два милиона евра.

„Албанци искључиво чине локалну власт у Прешеву и Бујановцу, школују се и информишу на матерњем језику, имају три посланика у Скупштини, чине више од 50 одсто полицијског састава у Прешеву, примају плате и пензије, имају потпуну слободу кретања, вероисповести“, нагласио је Станковић.

Цео интервју Зоранa Станковићa листу „Вечерње новости“ је доступан на https://www.novosti.rs/vesti/politika/972875/intervju-zoran-stankovic-uzalud-uvlace-tri-juzne-opstine-dijalog

Извор: Вечерње новости и Координационо тело