Архива вести
                   

ЖИВОТ МИГРАНАТА У ЦЕНТРИМА У ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ

19. децембар 2018.

Прешево, Бујановац – Међународни дан миграната свет је дочекао са 258 милиона људи у покрету. Од тога 40 милиона расељено је због сукоба, а сваке године милиони напуштају домове због климатских промена и непогода. У Србији је тренутно у једанаест прихватних и пет азилних центара смештено 4.056 миграната, а 25 одсто су деца. У 3 центра у Пчињском округу има око пет стотина миграната.

Фадал Мухамед је две године у Србији. Био је прво у кампу у Прешеву, а сада је са породицом у Врању. Његова осмомесечна девојчица добила је српско име Дуња рођена је у Србији.

"Имамо све, али ситуација се мења, раније су стране организације више давале, сада их нема пуно, али све породице имају оно што је неопходно. У Србији је најбољи смештај за породице", каже Фадал Мухамад, из Авганистана.

Фадал је на листи чекања за одлазак у Мађарску, Соња жели да се придружи брату у Немачкој.

"Људи су овде добри, имамо медицинску помоћ, храну, све што нам је потребно, унутра је топло, људи желе да нам помогну, према нама се односе са поштовањем", каже Соња Хајдари, из Авганистана.

Деца из Прихватних центара у Врању и Бујановцу укључена су у школски систем, а поред школских учествују и у другим активностима.

Мухамед Амин Асхали, ученик из Авганистана каже да воли да иде у школу: "Овде ми је јако лепо. Дружим се са свима, учим и имам пуно другова".

"Они су веома пријатни другови и не само у школи, него и на ваннаставним активностима", каже Матеја Јовић, ученик из Бујановца.

У Бујановцу су мигранти и ученици припремили заједничку представу, након које су пустили балоне са новогодишњим честиткама и порукама.

Извор: РТС и Координационо тело