Архива вести
                   

„ЗДРАВЉЕ” СЕ СПРЕМА ЗА ЕУ

7. август 2008.

Лесковац – Пет година након уласка у моћну породицу „Актавис”, „Здравље” је на прагу тржишта Европске уније. Ускоро овде долази надлежна инспекција из Данске која и званично треба да прими ову фабрику у систем ЕУ. Након тога, главно тржиште лесковачких фармацеута, како за наш лист истиче генерални директор Горан Стојиљковић, биће Немачка, Холандија, Данска и Енглеска, уместо Русије, земаља бившег СССР-а и Бугарске.
Данас се сви слажу да је ово била једна од најуспешнијих приватизација у Србији, а када је исландска компанија купила „Здравље”, сумњама није било краја.
Говорило се да су је купили Албанци, да ће овде бити магацин за лагеровање и дистрибуцију производа из других погона „Актависа”, да ће производња бити пресељена у Бугарску и шта све не. Али, не само што погони у Лесковцу нису угашени, него је тренутно главни посао – трансфер производње са Малте и Исланда у ,,Здравље”.
У тренутку приватизације, фабрика ,,Здравље трејд” је имала 2.066 запослених и погоне у Лесковцу, Босилеграду, Лебану и Медвеђи. Након отпремнине која је радницима давана у три наврата, 250, затим 400 и на крају 700 евра по години стажа, остало је укупно 907 запослених у „Здравље трејду” у Лесковцу и 80 у Сектору маркетинга и услуга за Србију у Београду. Просек примања запослених је 47.000 динара.
Фабрика у Босилеграду је поклоњена босилеградској општини, погон медицинске пластике у Газдару код Медвеђе је продат чачанском ,,Спектру”, док је ,,Тубе и дозе” у Лебану купио ,,Орион” из Крагујевца. У ,,Здрављу” ради и око 150 бивших радника ове фабрике који су узели отпремнину и прешли у друге фирме које су овде ангажоване на одржавању круга, транспорту, обезбеђењу, у ресторану, ускоро и на прању мантила.
Након инвестиција од око 33 милиона евра, које су за 50 процената премашиле уговорну обавезу, фабрика је у потпуности променила лик и постала најмодернија у систему од двадесет и две фабрике Компаније ,,Актавис”. Данас су остали само темељи бившег ,,Здравља”, јер урбанистички није била дозвољена изградња нових објеката, али је све остало промењено.
– Модернизација се одвијала у две фазе. У првој фази завршен је пројекат адаптације погона за производњу, а у другој погона паковања који је стартовао 17. јуна ове године. Управо је завршен и простор за чување узорака и сви узорци су сада у једној централној просторији. Целокупна производња је максимално обезбеђена. У ,,Здравље” не може да се уђе лако, а онај ко уђе мора да поштује правила. Нема неконтролисаног кретања по кругу, а у погонима нема људи којима ту није место – објашњава директор Горан Стојилковић.
Светлана Мирковић, менаџер за људске ресурсе и комуникације, скреће нам пажњу на још једну специфичност:
– Квалитет ове компаније, по којем се она разликује од већине великих корпорација у свету, јесте да држи локалне тимове на локалним тржиштима. У систему ,,Актависа” ни на једном месту нема странаца у локалном менаџменту.
Компанија има апсолутно поверење у своје људе, јер они најбоље познају своја тржишта. И у менаџменту ,,Здравља”, чији је просек старости 39 година, нема странаца.