Архива вести
                   

ЗБОГ МАСОВНОГ ЛЕТОВАЊА У АЛБАНИЈИ, КРИЗНИ ШТАБ ОЗНАЧИО ПРЕШЕВО КАО МЕСТО ГДЕ БИ КОРОНА МОГЛА ДА БУКНЕ

22. септембар 2020.

Прешево - Претходних дана су чланови Републичког Кризног штаба говорили о Прешеву као о могућем жаришту. Према подацима Дома здравља, у тој општини је од почетка септембра било двадесетак позитивних на ковид 19.

За разлику од јула и августа, када је у прешевској ковид амбуланти било по неколико десетина прегледа дневно, од почетка септембра се са симптомима корона вируса јавља десетак мештана. Лекари ситуацију оцењују стабилнијом, али и даље несигурном.  

„Прешевљани су били на летовање углавном у Албанији. Прешево је још у ванредној ситуацији, људи се нормално шетају, немају никаква ограничења, али се придржавају наших препорука да носе маску, да се дистанцирају и да долазе код нас ако имају неки симптом”, каже Дритон Салиху, директор Дома здравља у Прешеву.

Др Светлана Стојановић, директорка Завода за јавно здравље у Врању, каже да је у једном дану у Прешеву било пет позитивних, једном три, а буде и по једно или двоје, што је за општину Прешево, која у ранијем периоду није имала велики број позитивних пацијената, знатно повећање.

Лекари наводе да се сада најчешће јављају пацијенти између 50 и 60 година, са лакшим симптомима и блажом клиничком сликом.

„Добро смо заштићени, чувамо се и трудимо се да у сваком смислу помогнемо пацијенту”, каже Ивана Вељковић, медецинска сестра у ковид амбуланти у Прешеву.

На улазу у једини тржни центар у Прешеву, где мештани и купују и излазе у провод, двојезична обавештења и средства за дезинфекцију.

„Имамо добру сарадњу са посетиоцима и сугеришемо свима да носе маске. Инспекције  су установиле да се придржавамо свих предвиђених мера. Наши запослени се штите и нисмо имали заражених”, каже Ермаљ Сулејмани, менаџер тржног центра у Прешеву.

Према подацима Дома здрављау Прешеву, у том месту је од почетка јула до средине септембра потврђено 85 случајева заразе корона вирусом.

Извор: РТС, Блиц и Координационо тело