Архива вести
                   

ЗАВРШЕНА ОБУКА О ОМЛАДИНСКОМ АКТИВИЗМУ

12. јули 2013.

Врање - Двадесет шесторо младих из Прешева, Бујановца, Врања и Владичиног Хана учестововало је прошлог викенда у Врњачкој Бањи у обуци из области омладинског активизма и основа новинарства.

Ово је други део обуке младих која је прошлог месеца почела тренингом из области људских и мањинских права у циљу подизања свести младих о значају поштовања мањинских права И њихове обуке  за активно деловање у заједници. Млади ће у периоду од октобра 2013. до марта 2014.  године знањем и вештинама, које су стекли на обуци, реализовати омладинске акције и сачињавати новинске текстове који ће се бавити  проблемима мањина у заједницама у јужној Србији.

Ове активности ће бити саставни део шестомесечне јавне кампање за подизање свести грађана о значају поштовања мањина и пружању могућности мањинама да остваре своја права.

Поред омладинских акција и новинских чланка, кампања ће обухватити и обележавање важних међународних датума посвећених људским правима и мањинама, предавањима стручњака у средњим школамам и уличним акцијама, уз учешће одговарајућих  институција и медија.

У овим опшинама ће се од 9 до 12. јула одржати састанци локалних институција и организација чији су корисници/це припадници/е мањинских група са циљем планирања и координисања активности у оквиру јавне кампање.

Обука за младе и цела кампања се реализују у оквиру једногодишњег пројекта „Изједначи ме!“, који реализује организација Генератор из Врања на територији општина Прешево, Бујановац, Врање и Владичин Хан.

Циљ пројекта је сензиблизација друштва у овим општинама на југу Србије о важности поштовања права мањина, борбе против дискриминације и инклузије.

Пројекат финансира Европска унија у оквиру програма ЕИДХР за 2013. годину.

Извор: Југпрес