Архива вести
                   

ЗАВРШЕНА МЕДИЦИНСКА АСИСТЕНЦИЈА У ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ

20. септембар 2016.

Београд – Бујановац -  Медицински тимови припадника Министарства одбране, Војске Србије и Националне гарде Охаја Оружаних снага САД су током заједничког ангажовања, на осам локација у Пчињском округу, прегледали близу 2.000 пацијената и обавили укупно 3.364 прегледа, закључено је на завршном састанку одржаном на Војномедицинској академији у Београду.

„Најоптерећенија су била одељења тријаже, офталмологије и интерне медицине. На основу ангажовања, могло се закључити да је главни проблем низак ниво здравствене едукације пацијената, личног и стоматолошког здравља. Највећи број патио је од хроничних болести, али нису узимали терапију. Врло тешка доступност медицинских услуга пацијената у овој регији условила је да половина прегледаних пацијената никад није у свом животу била на офталмолошком прегледу, а велики број ортопедских пацијената јавио се са недијагностификованим и нетретираним артротичним повредама на великим зглобовима“, оценио је командант поменуте акције потпуковник др Александар Радуновић.

Заједничко медицинско ангажовање припадника Министарства одбране, Војске Србије и Националне гарде Охаја трајало је од 6. до14. септембра ове године.

У оквиру хуманитарне асистенције мешовитих медицинских тимова обављени су бесплатни здравствени прегледи житеља Рељана и Церевајке у општини Прешево, Муховца, Лучана, Кленика и Летовице, у општини Бујановац, као и села Власе и Вртогош, на подручју града Врања.

У ову заједничку акцију био је укључен 31 припадник Министарства одбране и Војске Србије, 25 из Националне гарде Охаја и три представника Оружаних снага  Анголе у својству посматрача.

Извор: Бујановачке, Координационо тело