Архива вести
                   

ЗАПОШЉАВЊЕ МЛАДИХ ЖЕНА У ИТ СЕКТОРУ

31. јули 2015.

Предрасуда да младе жене не могу да се запошљавају у свету информационих  технологије је била усађена у наш менталитет, али се се она сада губи захваљујући новом програму YouthBuild-а „Запошљавње младих жена у ИТ сектору“. Захваљујући раду, вољи и знању, учеснице овог  програма су успеле  да превазиђу много препрека и  предрасуда око укључења младих жена у област информационих технологија. Обука, која је интезивна и која траје осам сати, је почела прошле недеље, а одржава се у Дома Културе у Бујановцу. И поред високих температура и интензивне обуке, ентузијазам ових младих жена и воља да уче не посустају.

Током првих 7-10 дана, уз помоћ професионалног предавача из „Кројачеве сколе“, учеснице обуке су савладале: Adobe Fireworks – програм који омугућава wеб дизајнерима брзо стварање прототипа веб страница и интерфејс апликација; HTML програмски језк који садржи команде за прављење једног хyпертекст документа, који могу да садрже податке у разним форматима: текстове, слике, музику и видео снимке и Cascading Style Sheets или скраћено CSS фајл стил који даје облик, димензије и боје HTML кода. Следеће недеље учеснице програма ће имаће предавања о JavaScript и WordPress-у, а одмах након тога ће почети са практичним делом обуке.

У другој фази програма (септембар-октобар 2015), учеснице пројекта ће научити како да буду независне и проактивне, а стећи ће и нова знања из области локалног развоја, активизама, успостављања локалних партнерства, учешћа младих у пројектима, као и о повезаности ових тема са индивидуалним оснаживањем младих кроз унапређење њихових способности и вештина, посебно оних које се односе на запошлавање или покретање пословања.

Укључење младих жена у и њихов допринос области информатичких технологија подразумева да оне морају да буду у току са сталним технолошким променама, да се суочавају са новим изазовима, као и да уложе велики труд и стрпљене да би постигле одређене циљеве, изјавила је Бејхане Бајрами из Бујановца, учесница  програма.

Марко Ђорђевић, предавач из „Кројачеве школе“, је истакао да ова иницијатива има за циљ да подстакне и мотивише жене да изаберу ИТ област као могућност за  њихову будућу професију, да се уједине и формирају заједницу жена које су професионално укључене у  ИТ обалст,  као и да мотивише остале жене које се још нису одлучиле или нису сматрале да је ова област  погодна за њих.

На крају Програма, учеснице ће добити сертификате, које ће бити доказ да су успешно прошле обуку и који ће моћи да користе приликом проналажења посла.

Пројекат "“Запошљавање младих девојака у ИТ сектору " спроводи Удружење грађана за демократију и грађанско образовање " Грађанске инцијативе ", а  финансира га Министарство омладине и спорта Републике Србије.

Више информације о YouthBuild-у и Грађанским Иницијативама можете наћи на следећим адресама:
:: www.youthbuildsrbija.org :: facebook.com/YouthBuildSrbija :: www.gradjanske.org :: facebook.com/GradjanskeInicijative