Архива вести
                   

ЗАОСТАЛЕ БОМБЕ ПОСЛЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА

30. август 2016.

Бујановац – На још око 10 локација у општинама Прешево и Бујановац налазе се разне врсте мина, углавном противпешадијских, које су заостале од бомбардовања 1999. године.

Према подацима Центру за разминирање Србије, најгора ситуација је у околини Бујановца, Сјенице и Параћина. Разне бомбе и ракете, међутим, могу да се нађу и у другим деловима земље – код Новог Сада, Бачке Паланке, у луци Панчево, код Шапца, Ваљева, Ућица, Чачка итд.

Иако се веровало да је Србија очишћена од противпешадијских мина, које су забрањене, крајем 2009. године откривено је бар 10 локација у општинама Бујановац и Прешево на којима се налазе разне врсте мина. Оне су покривале простор од око 3,5 милиона квадратних метара. Део тих локација је очишћен, али се сумња да се у Бујановцу мине налазе на површини од још око два милиона квадрата.

Највећу претњу по грађане и даље представљају касетне бомбе, које се налазе на још око три милиона квадрата. Оне експлодирају и на најмањи додир. Зато се не смеју дирати или померати. Уколико наиђете на неексплодирану направу, одмах позовите полицију.

Током 78 дана бомбардовања 1999. године НАТО је бацио касетне бомбе на више стотина локација у 16 општина у Србији, не рачунајући општине на Косову и Метохији. Углавном су коришћене бомбе које у себи садрже од 145 до 247 комада касетне муниције. Пре пада на земљу велика, контејнер бомба се отвара и расипа мање, касетне бомбе по терену, покривајући тако огромну површину. На територији Србије касетна муниција се, према подацима Центра за разминирање, још налази на површини од око три милиона квадрата.

Извор: Блиц, Бујановачке и Координационо тело