Архива вести
                   

ЗАНИЕР: ГЛЕДАЈТЕ У БУДУЋНОСТ А НЕ У ПРОШЛОСТ

8. децембар 2017.

Бујановац - Високи комесар ОЕБС-ове Канцеларије за националне мањине Ламберто Заниер, који је недавно боравио у Бујановцу поводом састанка о Одељењу Економског факултета из Суботице у Бујановцу,  изјавио је у Бујановцу да се „боји" да политичари „не чине довољно за младе" и оценио да то „није проблем само овде, на југу Србије, него и шире у региону".

„Скоро сам боравио на Косову и Метохији и у Македонији и видео да је и тамо ситуација иста или врло слична ", објаснио је Заниер.

Он је приметио да „млади из различитих заједница једноставно не познају језик оне друге заједнице, што се негативно одражава на заједнички живот. Заправо, они чешће комуницирају на енглеском језику, уместо на својим језицима", указао је Заниер и упозорио да се стабилност читавог региона, „ако гледамо ширу слику", доводи у опасност „управо из разлога недостатка интеграције".

Он је предочио да је сегрегација у образовању „врло тежак и опасан проблем који „не иде у добром правцу".

„Морамо се вратити неким прошлим временима када су комуникација, интеракција, и разумевање међу припадницима различитих заједница били нормална појава", рекао је Заниер.

Упитан о утицају изјава политичара, он је указао да, „не само овде у региону, већ широм Европе, у овом тренутку идемо у једном опасном правцу, где се шири национализам и дискурс такве реторике".

„Моја порука политичарима, грађанима и становништву би била иста, а то је да мање гледају уназад, у оно што се дешавало у прошлости, већ да гледају унапред, у будућност", нагласио је Заниер.

Он сматра да је потенцијал за нови конфликт тамо где постоје националне мањине упоредо са проблемима нових граница.

„И још једном, порука и за политичаре и за људе који живе овде јесте да гледају у будућност, да се поново ангажују, да изналазе начине за заједнички живот", поновио је Заниер.

Извор: ФоНет и Координационо тело