Архива вести
                   

ЗАЈЕДНИЧКА КОНТРОЛА НА ПРЕЛАЗУ ПРЕШЕВО-ТАБАНОВЦЕ ДАЈЕ ДОБРЕ РЕЗУЛТАТЕ

23. септембар 2020.

Прешево - Представници Транспортне заједнице, Савета за регионалну сарадњу и ЦЕФТА Секретаријата су обишли гранични прелаз Прешево-Табановце да би се уверили како, након годину дана, функционише заједничка контрола на том прелазу.

Ту се од 26. августа 2019. године примењује принцип „One Stop Shop" („Све на једном шалтеру"), који подразумева да се приликом уласка и изласка из две земље, путник или превозник заустављају само на једном месту ради контроле, што значајно убрзава промет.

Циљ посете представника поменутих регионалних организација је промовисање интегрисаног управљања границама у целом региону, јер прелази на којима се врши заједницка контрола значајно доприносе унапређењу промета преко границе.

Како је речено, имплементација пројекта „One Stop Shop" за интегрисано управљање границом је обострани приоритет јер омогућава да ни путници ни привредници не губе време у чекању на граници.

Да би концепт заживео било је потребно доста труда и прилагођавања обе стране, тако да је на прелазу отворена још једна трака са колском вагом што је од изузетног значаја за теретни саобраћај.

Прелаз су обишли генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу, директор Секретеријата Транспортне заједнице Матеј Закоњшек, директор ЦЕФТА Секретеријата Емир Ђикић, као и домаћин посете, директор Царинске управе Северне Македоније Гјоко Танасоски.

Догађају су у име Управе царина Србије присуствовали управник царинарнице Ниш Саша Миленковић и шеф царинске испоставе Прешево Сенад Радончић.

Речено је да се очекује да се примена концепта „One Stop Shop'' позитивно одрази на привреде обе земље и омогући им да постану конкурентније, те да све више теретних возила почне да користи наше путеве уместо да робу транспортују преко земаља ЕУ.

Извор: РТВ, Дневник, Бета, Врање нењс, Јужне вести, Југмедиа, Југпресс и Координационо тело