Архива вести
                   

ЗАХВАЛНОСТ ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ

24. август 2016.

Прешево - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин захвалио се у Прешеву локалној заједници на разумевању и великом ангажовању током мигрантске кризе.

„Било је дана када је у Прешеву било и по 10.000 људи, што није нимало једноставно за град који има толико становника,” рекао је Вулин и захвалио руководству општине на разумевању и сарадњи.

Он је истакао да ће све оно што се прави у Прешеву за прихват избеглица на крају остати мештанима и упозорио да мигрантска криза није готова.

„Од 1. јануара до данас регистровано је 103.582 лица, а и после затварања балканске руте број избеглица који улазе у Србију је велики,” казао је Вулин и додао да су припадници заједничких патрола војске и полиције до сада спречили 5.008 особа да илегално уђу у Србију. Највише таквих покушаја улазака било је из Бугарске, а нешто мање из Македоније, рекао је Вулин.

Према његовим речима, војска и полиција не спречавају никога да тражи азил у нашој земљи и до сада је то урадило 7.345 особа, али највећи број њих је напустио Србију пре него што су им захтеви решени.

„У центрима за прихват избеглица тренутно борави 3.754 особа, а највећи број није тражио азил,“ рекао је Вулин.

„С обзиром да су активности на заштити граница веома скупе, Србија је тражила помоћ од држава које би биле у много већем проблему да се не понашамо на овај начин,” указао је Вулин.

Шеф канцеларије УНХЦР у Србији Ханс Шодер рекао је приликом отварања трећег дела Центра за прихват избеглица да је капацитет повећан за 650 места, па Центар сада може да прими 1.500 избеглица.

И Шодер је упозорио да избегличка криза није готова, због чега УНХЦР на овај начин помаже Србији пред предстојећу зиму.

„У радове на уређењу новог објекта за смештај избеглица улозено је 400.000 долара, а исто толико је раније уложено у инфраструктуру у Прешеву, а ове године је наша помоћ премашила десет милиона долара,” рекао је Шодер.

Председник Општине Прешево Шћиприм Арифи захвалио се свима који су помогли да проблем миграната не решавају само становници и локална власт у том месту.

„Захвални смо Влади Србије, УНХЦР-у и страним донаторима што су тимским радом помогли да покажемо саосећање са мигрантима. Захвални смо и зато што донатори нису помогли само Прихватном центру, већ и локалној заједници, где су уочили наше проблеме које смо заједнички решавали", рекао је Арифи.

Поред нових павиљона за спавање миграната, реновира се и хала где ће бити смештен ресторан за мигранте.

У Прихватном центру у Прешеву тренутно борави 520 миграната.

Извор: Танјуг, РТС, ФоНет, Југпрес и Координационо тело